Ще има ли по-голяма отчетност на главния прокурор?

Гешев, Цацаров, Йотова и евродепутати искат сваляне на мониторинга

| | Мария Папазова

От Брюксел новоизбраният главен прокурор Иван Гешев, който все още не е встъпил в длъжност обяви, че новият му пост не е безотчетен и всесилен и намекна за законодателни промени.

"Един от чувствителните въпроси, който се следи и наблюдава от нашите европейски партньори е отчетността и отговорността на главния прокурор. Този въпрос е законодателно уреден и в момента, ще си позволя да посоча, че българският главен прокурор не е безотчетен и безотговорен. Той се отчита пред Народното събрание и пред Висшия съдебен съвет, носи отговорност освен в хипотезите, уредени в Българската конституция и Закона за съдебната власт и като всеки един български магистрат. И не на последно място българската държава е поела ангажимент и ще изпълни препоръките на Венецианска комисия за въвеждане на механизъм за отговорност на главния прокурор в рамките на Българската конституция. Прокуратурата на Република България подкрепя напълно тази позиция и ще съдейства на експертно ниво за усилията на българската държава в тази посока." - заяви Гешев.

Само часове преди да се яви на изслушване за нов пост - председател на КПКОНПИ, главният прокурор Сотир Цацаров пристигна в Брюксел, за да се обяви категорично за отпадането на така наречения мониторинг, който следи напредъка на съдебната ни система

"България вече далеч не е най-проблемната част от този съюз в тази насока. Време е за справедлива оценка и пълноправно членство. Нито сме най-грешните, нито сме държава втора категория в тази общност. Поне тази общност не е замислена така - тя е замислена като пълноправен съюз." - каза Сотир Цацаров.

За тази стъпка се обяви и вицепрезидентът Илияна Йотова.

"В първите години заключенията на Европейската комисия бяха разпределени като политически оръжия. Естествено добрите оценки бяха на въоръжение на съответните управляващи, те се сменяха през всичките тези 12 години, а лошите оценки оставаха като оръжие в ръцете на опозицията. Всичко това има един много сериозен негативен ефект и това е, че политизира механизма, което допълнително създаде съмнения в неговата обективност и реално желание за сътрудничество."

На кръглата маса, организирана от Емил Радев, присъстваха представители на ДПС, ВМРО и на БСП. А участие взеха още председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков и представляващия ВСС Боян Магдалинчев. 

Прочетете още