Германската „Катрина“: Властите оставиха язовирите пълни, дори при прогноза за проливни валежи

Дали климатичните промени са виновни за трагедията в Германия след катастрофалните наводнения там? В медиите се промъкват все повече информации, че не само времето е виновно за това опостушително бедствие

| Времето, Любопитно

Германските власти са оставили язовири пълни най-малко 3 седмици в период с много валежи, а след това не предприеха контролирано освобождаване, дори когато бяха предвидени проливни валежи четири дни преди самите наводнения. 

Тази информация си пробива път в германските медии и социални мрежи в последните дни след като стотици хора загинаха, а нанесените от водната стихия щети се оценяват на млрд. евро. Най-лесно е да се посочат като причина за наводненията климатичните промени, но фактите говорят друго.

Въпреки, че силните дъждове бяха прогнозирани дни по-рано, нищо не беше направено, за да се предотврати неизбежното унищожение. Вместо да поемат отговорност, политиците обвиняват изменението на климата в опит да отклонят вниманието от своята некомпетентност и груба небрежност.

Язовирите, построени за регулиране на водния отток от планински потоци и реки, бяха оставени пълни в продължение на седмици, преди да се случи бедствието.

Жител от наводнен регион разказва на репортера на "Welt” как всяка седмица кара с планинското си колело близо до язовири, които задържат водите. 

„Забелязах, че през последните 3 седмици всички язовири бяха пълни до горе - само на 20 - 30 см от ръба. Тези язовири са там, за да задържат водата. Защо не пуснаха част от водата по контролиран начин много по-рано? За мен това е невъобразимо. Цялото това нещо не би трябвало да се случи, ако в язовирите имаше 10 или 20% повече наличен обем. "

След това четири дни преди катастрофата да настъпи, метеоролозите предупредиха за проливни валежи. Напълнените язовири останаха бомби със закъснител, които трябваше да бъдат обезвредени - и имаше възможност да се направи. 

Но по неизвестни причини, властите не предприемат нищо за контролирано изпускане на вода от язовирите, за да създадат капацитет и да забавят потока надолу по течението.

NoTricksZone  P Gosselin

Прочетете още