Германия отбелязва 30 години от падането на Берлинската стена

| Свят

Германия отбелязва 30 години от падането на Берлинската стена. Символът на разделения свят рухва вечерта на 9-ти ноември 1989 г., 28 години след построяването й.

„Вдигнете бариерата“, скандират берлинчани, след като ЦК на комунистическата партия решава да облекчи режима за задгранични пътувания. А той влиза в сила „веднага, незабавно“ след оповестяването му, всъщност плод на объркване у члена на политбюро Гюнтер Шабовски, който съобщава новината.

Тази вечер пред Бранденбургската врата в сърцето на Берлин ще се състои грандиозен концерт, на който се очаква да присъстват президентът Франк-Валтер Щайнмайер, канцлерът Ангела Меркел, както и президентите на четири от бившите социалистически страни - Полша, Чехия, Словакия и Унгария, които имат заслуги за отварянето на границите за граждани на ГДР през лятото на 89-та.

През цялата отминаваща седмица в Берлин изложби, 3D инсталации и прожекции на документални филми припомняха на жителите и гостите на германската столица събитията от нощта на 9-и срещу 10-ти ноември.

Преди няколко дни официално беше показан и тайният тунел, прокопан под Берлинската стена от група хора, избягали от комунистическия режим в Източна Германия. Те искали да помогнат на още хора и на техните семейства да избягат, но няколко дни преди завършването на тунела, властите в Източна Германия го открили и разрушили.

(БНР)

Прочетете още