До 30 ноември се удължава срокът на извънредна епидемична обстановка

Генка Шикерова: Мъжете с маски на събитието на ГЕРБ се държаха като у дома си

ГЕРБ не е охранителна фирма, партията е наела място, платила е за наема, като в цената е включена и охрана, коментира евродепутатът Андрей Новаков

| България, Общество

Като у дома си - така по думите на журналистката Генка Шикерова са се държали мъжете с маски, които нападнаха колежката ѝ Полина Паунова по време на партийното събитие на ГЕРБ в „София Тех Парк“.

Те се виждат в няколко видеа, включително в това с Паунова, както и във видеото с боя встрани от местата, където са настанени делегатите на форума. И въпреки че от ГЕРБ отрекоха въпросните мъже да имат общо с тях и ги определиха като „провокатори“, според Полина Паунова и Генка Шикерова поведението на маскираните говори друго.

Счупено стъкло на кола, мъж без документи и ескалиране на напрежението по време на форума на ГЕРБ

„Създаде се усещането, че тези момчета там са познати и че събитието се охранява от своебразни граждански отряди, защото те ходеха и общуваха през цялото време с хора с радиостанции, с хора, които очевидно са част от това събитие. Те бяха вътре през цялото време. Обикаляха безпрепятствено и въпреки ситуациите, които създадоха, никой в нито един момент не повика полиция, не пожела да ги изгони, не ги помоли да напуснат мероприятието“, разказа Шикерова пред bTV.

Още по-необяснимо е защо, след като единият от мъжете напада Паунова и захвърля телефона ѝ, никой не се намесва. Това е видно във видеото на случката, публикувано във Фейбсук.

Единственият човек, който предприема действия, е жена с къса руса коса, която оказва се е служител на НСО и няма ангажимент към охраната на събитието. Вчера още по време на форума стана ясно, че и медийният съветник на земеделския министър - Ася Попова, също е била нападната от същите хора. Това разказа самата тя пред журналисти.

Паунова поясни, че е провела разговор с Попова и е попитала има ли записи на нападението, при което тя отговорила положително. Към края на вчерашния ден обаче тези записи така и не стигат до Паунова. Тя от своя страна дава показания в СДВР за случилото се. По думите ѝ към този момент други хора не са разпитани.

Не познавам охраната от „София Тех Парк“ и е немислимо да е издадено нареждане да се блъскат жени. Очевидно тези хора не са част от организацията. Протестиращи също минаваха и очевидно не са взети достатъчно мерки. Със сигурност не може да се говори за умисъл, заяви от своя страна евродепутатът Андрей Новаков в отговор на вчерашното напрежение по време на националната конференция на партия ГЕРБ в София.

От своя страна партията, СДВР и Асоциацията на европейските журналисти излязоха със свои позиции. За съжаление, платени провокатори пробиха охраната на форума и влязоха в пререкания както с членовете на ГЕРБ, така и с протестиращите граждани.

„Бяха нападнати протестиращи, членове на ГЕРБ и журналисти. Настояваме разследващите органи да разкрият всички факти и обстоятелства около днешните сблъсъци и виновните да понесат отговорност“, коментираха от ГЕРБ. От МВР по-късно заявиха, че са получили сигнали за множество нарушения на обществения ред: Предприети са оперативно- издирвателни действия за установяване на всички участници в инцидентите. Работата, включително и проверка на други противоправни деяния, продължава под надзора и ръководството на Софийска районна прокуратура.

АЕЖ излезе с позиция - до премиера, до главния прокурор и до председателя на Европейската народна партия Доналд Туск: „Настояваме да оповестите подробности по какъв начин е осигурена вътрешната охрана на събитието, с какви инструкции са разполагали охранителите и как младите мъже, нападнали журналистката са получили достъп до събитието... Защо множество делегати с баджове стоят безучастно и гледат сцената, докато журналисти викат за помощ и настояват за намеса на охраната.

Новаков заяви, че събитието от вчера е форум, която всяка друга партия има право да организира. По думите му ГЕРБ не е охранителна фирма, партията е наела място, платила е за наема, като в цената е включена и охрана. „Не бях организатор, участвах като говорител на сцената. Съжалявам за случилото се с журналистите и съжалявам, че не съм бил там, защото това нямаше да се случи“, заяви той.

Евродепутатът отново обясни, че не знае какви инструкции е следвала охраната и разграничи партията от действията на охранителите. Според него случилото се вчера е смущаващо и не е обичайна атмосфера на партийно събитие. „Надявам се полицията да си свърши работата и да видим кои са тези хора. Не ги разпознавам, почти сигурно не са част от младежката организация. Такава глупост и безотговорно поведение не е професионално да се вменява на цялата партия, категоричен беше той.

Според него от думите на премиера Бойко Борисов вчера е станало ясно, че той не е вкопчен във властта. Това, което най-много му тежи е полиция и охранители да делят българи от българи. Без значение кои са повече или по-малко. За него е еднакво важно хората да получат внимание и да бъдат чути. Всички разумни доводи и критики ще бъдат чути, допълни Новаков.

По думите му протестите у нас отекват в Европа, но изтъкна, че демонстрации има в Израел, Германия, Великобритания и Белгия.

Прочетете още