Генерал Касeм Солеймани – иранецът регионален герой

Командирът на Революционната гвардия Касем Солеймани, който беше убит в петък при удар на САЩ, беше една от най-популярните фигури в Иран и смятан за смъртен противник на Америка и нейните съюзници, пише АФП, цитирана от БГНЕС.

Шефът на иранските Бригади Ал Кудс генерал Сюлеймани бе убит край Багдад

Генерал Солеймани, който ръководеше Силите за контрол на външните операции „Кудс“, стана известен през 2018 г., когато беше разкрито, че той има пряко участие в преговорите на най-високо ниво за формирането на правителството на Ирак.

Тогава това не беше изненада за човека, който от две десетилетия е в центъра на борбата за власт в региона.

Солеймани пристигаше и заминаваше от Багдад от тогава, а за последно е бил в ираксата столица миналия месец, когато партиите в страната се опитваха да съставят ново правителство.

Докато винаги е бил в сянка, през последните години Солеймани се превърна в невероятна знаменитост в Иран, с огромен брой последователи в Instagram.

Той стана популярен внезапно, когато беше избутан напред като публичната фигура около намесата на Иран в конфликта в Сирия от 2013 г., появявайки се в батални снимки, документални филми и дори участва в музикален видеоклип и анимационен филм.

Тръмп: Иран ще плати висока цена за нападението на посолството на САЩ в Багдад

В рядко интервю, излъчено по иранската държавна телевизия през октомври, той заяви, че е бил в Ливан по време на войната Израел-Хизбула през 2006 г. за да наблюдава конфликта.

За своите фенове и врагове, Солеймани беше ключовият архитект на регионалното влияние на Иран, ръководейки борбата срещу джихадистките сили и разширявайки дипломатическата тежест на Иран в Ирак, Сирия и извън нея.

„За близкоизточните шиити той е Джеймс Бонд, Ервин Ромел и Лейди Гага, превърнати в едно“, пише бившият анализатор на ЦРУ Кенет Полак в биографиите на 100-те най-влиятелни хора на 2017 г.

“На Запад той е смятан за отговорен за износа на ислямската революция от Иран, за подкрепа на терористи, подриване на прозападните правителства и водене на външните войни на Иран”, добавя Полак.

С икономически проблеми и протести в Иран, външния натиск от страна на САЩ, някои иранци дори призовават Солеймани да влезе във вътрешната политика. Макар да отхвърли слуховете, че един ден може да се кандидатира за президент, генералът изигра решаваща роля в политиката на съседа на Иран – Ирак.

Освен разговорите за съставяне на правителство, той беше основен елемент в притискането на иракските кюрди да се откажат от плановете си за независимост след недобре преценения референдум миналия септември.

Влиянието му има дълбоки корени, тъй като Солеймани вече ръководеше „Кудс“, когато САЩ нахлуха в Афганистан през 2001 г.

“Моите ирански събеседници в Афганистан поясниха, че докато информират външното министерство, в крайна сметка генерал Солеймани ще вземе решенията”, каза бившият американски посланик в Ирак Райън Крокер пред ВВС през 2013 г.

Неговото твърдо, но тихо присъствие отговаря перфектно на иранската склонност за достойно смирение.

“Той седи там от другата страна на стаята, сам по много тих начин. Не говори, не коментира, просто седи и слуша. И така, разбира се, всички мислят само за него”, заяви старши иракски служител пред New Yorker.

Проучване, публикувано през 2018 г. от IranPoll и Университета в Мериленд – един от малкото, смятани за надеждни от анализаторите – установи, че Солеймани има рейтинг на популярност от 83%, като побеждава президента Хасан Рухани и външния министър Мохамад Джавад Зариф.

Западните лидери го разглеждат като централна фигура за връзките на Иран с нелегалните групировки, включително ливанските Хизбула и палестинската Хамас.

Част от неговите идеи беше и предложението да бъдат премахнати тежките социални различия на Иран по въпроси като стриктните правила за носенето на „хиджаб“.

“Ако постоянно използваме термини като” лош хиджаб “и” добър хиджаб “, реформаторски или консервативни, тогава кой остава?” Солеймани каза в реч, за да отбележи Световния ден на джамията през 2017 г.

“Всички те са хора. Религиозни ли са всичките ви деца? Всички ли са еднакви? Не, но бащата ги обединява.”

За повече новини и любопитни материали последвайте страницата ни във Фейсбук 

Абонирайте се и за канала ни в YouTube 

Прочетете още