Габровци ще очертаят пътя на светлината пред библиотеката на Техническия университет

- В четвъртък, 29 октомври от 18.30 часа, там ще се състои представянето на книгата "Манол Цоков. Джазът - Мисията на един живот". - За пръв път преди събитието в Габрово ще се състои виртуален концерт в реката

| България, Габрово

Габровци ще очертаят пътя на светлината пред библиотеката на Техническия университет. В четвъртък, 29 октомври, от 18.30 часа, на същото място ще се състои представянето на книгата "Манол Цоков. Джазът - Мисията на един живот". Преди събитието, за пръв път в Габрово ще се състои виртуален концерт в реката.

 Членове на читалище "Будителите 2017" в Габрово, приятели и съмишленици, съседи, граждани, които преминават в този час наблизо, ще бъдат поканени да запалят свещичка в памет на личностите, носители на високия български дух, да я поставят в редичка по стълбите към Техническия университет в Габрово, единственото висше учебно заведение в града.  

Същия ден в 17:30 часа на новия пешеходен мост в река Янтра (до НТС) ще се състои виртуален концерт с Манол Цоков. Зрителите, които ще присъстват на това първо по рода си събитие в реката, ще се отправят към библиотеката на Техническия университет и ще участват в "очертаването" на Пътя на светлината. Представянето на книгата за Маестрото е с участието на автора и изпълнения на джаз музиканти. Ще гостуват изпълнителите Мими Николова и Петър Железаров-пиано. Книгата е издадена като част от инициативата "Габрово -160 години творчески град", проект на НЧ"Будителите 2017", реализиран по Програма "Култура" с финансовата подкрепа на Община Габрово.

 "Манол Цоков е една от малцината личности в българската култура, която надскочи своята артистична суетност и посвети таланта и усилията си в културното строителство. Направи го в област, която поне до 80-те години на 20-ти век не се радваше на държавно внимание и подкрепа. Значимостта на неговото дело се измерва не само с локални мерки, но отива и много по-далеч - в национален и международен мащаб" е оценката на автора на изследването Владимир Гаджев .

По време на събитието и по повод своя патронен празник - 1-ви ноември, читалището ще обяви своята нова инициатива - провокация към децата и младежите на Габрово. В разгара на подготовката на Хелоуин, НЧ "Будителите 2017" предизвикват децата, младежите и родителите да насочат енергията и вниманието си към предстоящия български празник, да се запознаят с личностите на българските будители, с живота и сътвореното от тях, да ги познават на снимка и чрез постъпките им.

Настоятелството на читалището обявява конкурс, в който могат да участват всички на възраст до 29 години и да изпратят на електронния адрес на читалището buditelite@mail.bg рисунка, колаж, или снимка на възстановка на портрет на будител, видеозапис на изпълнение на музикална, поетична или друга творба, авторско произведение - стихотворение, есе, разказ и т.н. Участниците могат да проявят творчество и нестандартно мислене и да участват с фото и видео снимки на различни инициативи, стига да са свързани с будителството, като традиция и съвремие. Заради епидемията конкурсът ще се проведе онлайн, срокът е до 31.12.2020, а резултатите ще бъдат обявени по повод 14 януари, рождения ден на Васил Априлов. Творците с най-оригинални произведения, участвали в конкурса, ще бъдат поканени да се включат в еднодневно пътешествие до паметните за историята на региона места, свързани с будителите и оставеното от тях духовно наследство.

"Каним ви отново да повървим заедно в светлината на стъпките на българските будители и да предадем огъня на будителството от ръка на ръка!" - призовават от читалището по повод събитието в четвъртък.

Прочетете още