Франция засилва имунизирането през почивните дни

Франция трябва да ваксинира по 200 000 души дневно, за да постигне заложените цели

| Свят, Коронавирус

Хиляди хора в цяла Франция се стекоха в центровете за ваксиниране днес, в момент, когато правителството засили имунизациите срещу коронавируса, за да намали натиска върху болниците и да не допусне бъдещи ограничения, предаде Ройтерс.

Френските власти станаха обект на критики заради бавния старт на ваксинирането, което до момента е насочено само към най-уязвимите групи.

Около 3,58 милиона души от 67-милионното население на Франция са получили първа доза ваксина, а в съседна Великобритания броят на ваксинираните е близо до 23 милиона.

Докато някои европейски страни прибягнаха до обхватна национална карантина, за да се борят с разпространението на коронаворуса, свързано с нови негови варианти, Франция се насочи към не така строг вечерен час и затваряне на барове, ресторанти и места за развлечение.

В Париж затегнаха забраната за консумация на алкохол на публични места

Случаите в страната продължават да се увеличават, достигайки средно до 23 000 дневно, при само 6000 във Великобритания, а интензивните отделения в болниците са все по-препълнени.

Това е надбягване с времето, каза министърката на въоръжените сили Флоранс Парли пред журналисти при посещението си в една от четирите военни болници, отворени днес за ваксиниране.

Около 220 000 души бяха ваксинирани вчера, два пъти повече в сравнение с миналата седмица. Франция очаква до средата на април да бъдат направени 10 милиона инжекции на първа доза и 30 милиона, или на две трети от всички пълнолетни, до началото на лятото.

Днес в Париж, където вирусът се разпространява най-бързо в страната, някои от успелите да се ваксинират изпитваха облекчение.
Оказва се, че трябваше да чакам дълго някой да ми отговори, за да си запиша час, каза за Ройтерс 87-годишната пенсионерка Люсет Юголини в център за ваксиниране, след като чакала 6 седмици.

Франция трябва да ваксинира по 200 000 души дневно, за да постигне заложените цели, но не е ясно дали правителството ще получи достатъчно дози, за да има бърз ефект и да бъде избегната нова карантина.

Можем само да се надяваме, че до 4 седмици правителството може да ни даде същото количество препарат за поставяне на втора доза. Движим се без ясна пътна карта. Правим каквото можем, каза Ариел Вей - кметът социалист на четири централни парижки района.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още