Фотографът Александър Николов представя "Вулкан" в ХГ - Добрич

Фотографът Александър Николов ще гостува със своя изложба в Художествена галерия – Добрич. Изложбата е озаглавена „Вулкан” и ще може да се види от 6 до 31 август.

Александър Николов е роден през 1956 във Варна. Син е на известния варненски архитект и акварелист Марин Маринов. Завършил специалност „Геодезия, картография и фотограметрия“ през 1975 г. в родния си град. Дипломирал се в специалност „Фотография“ в ТПФ „Юлиус Фучик“ – София. Фотограф-художник от 1984 г. Работил за периодичния печат във Варна и в Регионалния исторически музей. От 1990 г. е фотограф във Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна. Отличен с множество грамоти и награди, между които I-ва награда за рекламна фотография от Национален конкурс в Смолян, 1986 г

 Изложбата „Вулкан” представя портрети на художници от „Вулкан”, интериори от техните ателиета и общи планове в 152 черно-бели кадъра. Снимките са правени в началото 90-те години на 20 в., когато „Вулкан” съществува като комплекс от художествени ателиета, в които работят графици, живописци, скулптори,  приложници и изпълнители.

В своето битие от много и талантливи художници „Вулкан” е общност на единомишленици и пространство на творческа свобода. Изложбата извежда явлението „Вулкан” в неговата иконичност. Силата на фотографския образ „разкъсва” времето и актуализира представата за „Вулкан“ с ново визуално присъствие, след като сградата исторически е престанала да съществува.

През 1991 година собствениците на някогашната фабрика предявяват претенции за реституиране на парцела, което предопределя съдбата му.

„Александър Николов, който е майстор на фотографския натюрморт и на мъртвата природа, подхожда към обекта с аналитичен поглед. Той  вложи душата си в кадрите от Вулкан и направи от нас герои тогава, когато ние още не бяхме такива“ – казва Димитър Трайчев, един от художниците на „Вулкан“  за изложбата.

 „Порутената стара фабрична сграда приюти една голяма група художници и превърна Варна във важен център на българското изкуство през 80-те години, какъвто беше Пловдив през 60-те. Художниците от варненската група получиха международно признание”, пише Владимир Левчев

Авторът дарява на Градската художествена галерия  във Варна цялата колекция фотографии, представени в изложбата.

Прочетете още