Фич все още очаква спад на световния БВП с 4,6 %

Фич очаква глобалният БВП да нарасне с 4,9 процента през 2021 година и с над 3,4 процента през 2022 година

| Свят, Бизнес

Международната рейтингова агенция Фич (Fitch Ratings) остави без промяна прогнозата си за свиване на световния брутен вътрешен продукт (БВП) с 4,6 процента през 2020 година, се посочва в прессъобщение, цитирано от ТАСС.

Най-новата оценка е обусловена от последователното подобрение на икономическата активност през последните седмици, отбелязват експертите на организацията.

Те обаче предупреждават, че евентуална втора вълна на коронавируса и възобновяване на режима на изолация могат сериозно да попречат на очакваното възстановяване на световната икономика.

Фич очаква глобалният БВП да нарасне с 4,9 процента през 2021 година и с над 3,4 процента през 2022 година при запазване на държавната подкрепа за националните икономики и нарастване на производствения обем.

Според рейтинговата агенция икономиката на САЩ ще достигне темпа си на растеж от края на 2019 година през второто тримесечие на 2022 година, а еврозоната - през четвъртото тримесечие на 2022 година, което е относително бавно възстановяване, макар и по-бързо от отчетеното след световната финансова криза.

Fitch Ratings потвърди рейтинга на България

Прочетете още