Февруари се усмихва в следващите дни

До събота ни чака спокойно време, без валежи и с почти пролетни температури, после застудява

test

Дневни температури до 15, 17 градуса у нас в дните до събота, прогнозират метеорологичните модели, разгледани от Синоптичната комисия на редовното заседание във вторник. Времето ще е спокойно, предимно слънчево, сутринта на места с мъгли, но топло за последната десетдневка на типично зиминя февруарски месец.

Така, както ще се държи времето в следващите дни, ще изглежда, че пролетта е дошла, а зимата си е тръгнала, но това ще е грешка. Зимата е все още тук, макар и да ни отпуска няколко хубави - типично пролетни дни.

В събота и най-вече в неделя ще застудее и на места от север на юг очакваме превалявания от дъжд, а в Предбалкана и в планините - от сняг.  За съжаление идващите почивни дни в края на тази седмица няма да са пролетни, но това е положението, природата не се съобразява с нашите дни за почивка.

Застудяването ще продължи и в първите два дни на новата седмица, това са и първите два дни на месец март, когато очакваме и превалявания главно от дъжд, но е възможно на места да превали и сняг. Този по-студен период приключва около следващата сряда, 3-ти март,  а след това дневните темепратури отново ще се повишат и ще са над 10 градуса. 

Но не си мислете, че това е краят на студа.

Според синоптичните модели, около 7 - 9 март, от север и североизток към Европа отново ще се спусне леден език от много студен арктичен въздух и вероятно ще имаме период от два - три дни с много ниски температури - до минус 10, минус 12 градуса, а е възможно това застудяване да се комбинира и с валежи от сняг по средиземноморски циклон. Това е тенденцията в момента, но няма гаранция, че ще се случи. Важно е да отбележим, че синоптичните модели прогнозират сериозно застудяване в края на първата десетдневка на март. Ще видим.

От всичко казано дотук се разбира, че в следващите две седмици ще имаме периоди на по-топло и по-студено време, като около 8 март може да е доста по-студено от обичайното за този период. 

В Европа затоплянето продължава, както и у нас, и до края на седмицата ще измерваме пролетни температури и във Франция, и в Германия, и в Централна Европа. Необичайно студеното време, което в момента се вихри в Европейска Русия - в Москва до минус 25 градуса днес, във вторник ще отстъпи на бързо затопляне, като там температурите в следващите дни ще се повишат с повече от 20 градуса.

Студът в Тексас: Замръзналите вятърни турбини ли са причината за спирането на тока?

И в САЩ, в Тексас, зимата отстъпи бързо и в Хюстън, където наскоро измерваха рекордно ниски темепратури, под минус 10 градуса, термометрите ще покажат 25, 27 градуса. На това му се казва температурна люлка - от много студено към много топло време. 

Звярът от изток захапва Балканите

Идва март, зимата започва да отстъпва, но тази година вероятно ще ни праща студени послания и през март, защото, както показват  моделите, Европа не се е отървала от силния студ и вероятно ще има нова студена вълна, нов "Звяр от изток" в края на първата десетдневка на март. Дано това не се случи, защото вече искаме пролет, искаме слънце, искаме топлина и това рано или късно ще стане.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още