ФЕД взриви "термоядрена" финансова бомба

В опит да предодврати "майката на всички кризи" Федералният резерв на САЩ използва стратегическо оръжие - взриви финасова "термоядрена" бомба, която изпарти положителни сеизмични финансови вълни по цялата планета

| Бизнес, Свят

В понеделник Федералният резерв на САЩ (Централната банка на САЩ) предприе безпрецедентни мерки за подпомагане на финансовите пазари: бе обявено, че сега изкупуването от пазара на държавни облигации ще се извърши без ограничения, в обемите, "които ще бъдат необходими".

Забавен, но мощен ефект от това съобщение се наблюдава на финансовите пазари по света във вторник - цените нарастват за всичко, включително валутите на развиващите се страни, златото, петрола, както и акциите на компаниите.

Психологическият ефект, който американските власти постигнаха, също е трудно да се определи, но той ще бъде много по-дългосрочен от всяко пряко въздействие върху цените на някои активи.

Терминът "Базуката на Федералния резерв" отдавна е утвърден на финансовите пазари - и се използва в случаите, когато Централната банка на САЩ прилага някои спешни, необичайни и евентуално изключително опасни мерки за финансово въздействие върху пазарите и икономиката като цяло.

Като пример за емоционална реакция на случилото се в понеделник можете да вземете оценка от статия в австралийския финансов преглед , водещата финансова публикация в Южното полукълбо, която започва с тезата: „Забравете базуката. Федералният резерв използва финансово ядрено оръжие“.

Решението за безкрайно количествено облекчаване (безкрайно обратно изкупуване на държавните облигации на САЩ от пазара. - Прибл. Авт.) от най-голямата централна банка в света е решаващ момент не само в тази криза, но и в историята на централните банки, което показва сериозността на спада (икономически) дейност, засягаща глобалната икономика и финансовата система, която я поддържа. "

Експертите прогнозират радикална промяна в световния ред в резултат на настоящата пандемия. Не само глобалните формати могат да се променят, но и подравняването на силите в рамките на държавите. И икономиката, колкото и странно да звучи сега, ще стане по-стабилна.

Теоретично, след подобно изявление на Федералния резерв, повишението на цените на борсовите индекси е трябвало да започне почти веднага, но в деня на вземане на решението всичко се обърка, защото действията на регулатора бяха активно (и ефективно) предотвратени от американските политици.

Факт е, че конгресмените и сенаторите решиха, че сега е много подходящ момент да се карат помежду си относно подробностите на законодателния пакет от мерки за подкрепа на американската икономика и провалиха очакваното му приемане.

Бел. Ред И в сряда, финансовите пазари отбелязаха ръст, което означава, че мерките на ФЕД дават резултат.

Текстът е на руската агенция Риа Новости

Заглавието е на редакцията

Прочетете още