Фарисеите на климатичния алармизъм

Предисторията:

Иновех /Innovex/, водеща компания в инженеринговите услуги в добива на нефт и газ, си поръчва якета с фирмено лого от The North Face, американска компания специализирана в производството на висококачествени спортни и туристически дрехи.  Те обаче отказват да изпълнят поръчката, защото не искат да работят с компании, които подкрепят добива на нефт и газ.

По този повод Адам Андерсън, изпълнителен директор на Innovex изпраща отворено писмо до шефа на VF - собственик на бранда The North Face.

Отвореното писмо от Главния изпълнителен директор на Innovex е публикувано на сайта masterresource.orgЕто какво гласи то:

Горд съм, че съм главен изпълнителен директор на Innovex Downhole Solutions. Ние сме лидер в индустрията - предоставяме уреди и технологии, обслужващи производителите на нефт и природен газ по целия свят.

Нашата работа дава възможност на нашите клиенти и служители да преуспяват. Евтината и надеждна енергия е от решаващо значение за хората, да им позволи да живеят по-добре. Нефтът и природният газ са двата основни ресурса, които човечеството може да използва, за да създаде тази евтина и надеждна енергия. Работата на моята компания и цялата индустрия в по-широк смисъл дава възможност на хората да имат качествен и продължителен живот - нещо, което е било непостижимо само до преди век.

САЩ трябва да се готвят за енергийна криза при управлението на Байдън

Предимствата на евтината и качествена енергия са прекалено много, за да бъдат изброени, но ето няколко ключови акцента:

 • Продължителността и качеството на живота нараснаха драстично през последните 150 години, благодарение на достъпа до изобилна изкопаема енергия.
   
 • Евтината и надеждна енергия дава възможност да бъдат създадени животоспасяващи технологии. Например, новата ваксина Пфайзер трябва да се съхранява при -70 0 C. Това би било невъзможно без евтина и качествена енергия.
   
 • Американската индустрия зависи от енергията, за да преуспява и да бъде добър конкурент на международния пазар. 
   
 • Над един милиард души по света в момента живеят без достъп до електричество. Това се отразява на техния живот - той е по-кратък, по-труден и по-опасен. Решението на този проблем е по-евтина и надеждна енергия.

Въглеводородите са единственият източник такава енергия. Нефтената и газовата промишленост са от съществено значение за човешкото развитие и за момента не съществува по-евтина и качествена алтернатива:

 • Днес нефтът и природният газ са единствените основни източници на енергия.
   
 • При вятъра, слънчевата енергия и техните алтернативи се наблюдават чести прекъсвания - проблем, който все още не е решен.
   
 • Всички опити за прехвърляне на енергопотреблението ни към тези ненадеждни и по-скъпи източници на енергия ще имат изключително отрицателни въздействия върху човечеството, тъй като драстично ще намалят достъпа ни до евтина и надеждна енергия. 
   
 • Германия, например, се стреми да прехвърли енергийната си мрежа към алтернативи като вятър и слънчева енергия, което носи със себе си катастрофални последици. Разходите за електроенергия там, за последните 20 години, са се утроили и са приблизително два пъти по-големи от разходите в САЩ (които сами по себе си са се повишили поради частичното преминаване към ненадеждни възобновяеми източници на енергия). 
   
 • Нефтът и природният газ се използват по много други начини - за производството на материали, към които спадат хиялди продукти, включително дрехи, смартфони, превозни средства и животоспасяващи медицински устройства.
   
 • И накрая, нефтената и газовата индустрия поддържат хиляди високоплатени работни места за хората. Миналата година за Innovex са работили приблизитено 650 души, като работната заплата на всеки един от тях е възлизала на повече от 85 000 долара годишно. По-голямата част от тези хора нямат висше образование и постигат тези високи доходи благодарение на своята интелигентност, отдаденост и работна етика. Нуждаем се от повече качествени работни места.

Световните емисии на въглероден диоксид са намалели със 7% тази година

Много хора са загрижени за въздействието на въглеродния диоксид, отделен от изгарянето на въглеводороди. Признавам, че въглеродният диоксид е парников газ и умереното повишаване на нивото му ще има известно въздействие върху температурите в глобален мащаб. Мисля обаче, че крайните екоактивисти, които твърдят, че ще страдаме от драматичните негативни въздействия от тези промени, са в голяма грешка и не разбират как евтината енергия може да ни помогне да се адаптираме към постоянно променящия се климат:

 • Американската нефтена и газова индустрия е постигнала намаляването на емисиите на въглероден диоксид в САЩ с приблизително 14% през последното десетилетие, до голяма степен в резултат на значителния ръст в производството на природен газ.
   
 • Смъртните случаи, свързани с климатичните промени, са намалели с приблизително 90% от началото на 20 век като пряк резултат от това, че нашето индустриално общество е по-устойчиво срещу наводнения, бури, горски пожари и екстремни климатични условия.
   
 • Това екологизиране, съчетано с невероятен технологичен напредък, благодарение на качествената и надеждна енергия, доведе до драстично намаляване на смъртността, причинена от глад - с повече от 95% през последния век. 

На този етап може би се чудите защо насочвам това писмо към вас - Главния изпълнителен директор на една от най-големите компании за облекло в света. Наскоро се свързахме с North Face във връзка с купуване на якета с логото на Innovex за всички наши служители като коледни подаръци. Гледахме на North Face като на висококачествена марка, която нашите служители биха ценили през следващите години. За съжаление бяхме информирани, че North Face няма да ни направи якета, защото сме компания добиваща нефт и газ.

Иронията в това твърдение е, че вашите якета са изработени от продукти, за чието производство се използват нефт и газ. Мисля, че тази позиция на вашата компания е в противоречие с това, което правите и бих се радвал да я преразгледате. 

Трябва да отчетем предимствата на това, което правят нефтът и газът за нашия живот. Без тях няма да има нито пазар, нито начин, по който вие да създавате и продавате своите продукти.

/Адам Андерсън, главен изпълнителен директор, Innovex Downhole Solutions, 4310 N Sam Houston Parkway E Houston, TX 77032/

Посочени към писмото източници:

https://datacatalog.worldbank.org/dataset/world-development-indicators

https://www.cleanenergywire.org/factsheets/what-german-households-pay-power

https://www.statista.com/statistics/183943/us-carbon-dioxide-emissions-from-1999/

https://www.nasa.gov/feature/goddard/2016/carbon-dioxide-fertilization-greening-earth

https://ourworldindata.org/famines

Бел. Ред.: dnews публикува мнения, които могат и да не изразяват позицията на редакционния екип.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още