Фандъкова моли организаторите и протестиращите граждани да спазват закона

И в еуфория, в гняв и в емоции ние продължаваме да живеем заедно, заяви столичният кмет във Фейсбук

| България, София

Малко след като публикувахме материал с питане къде е столичният кмет и какво е неговото отношение към протестите и случващото се в страната, Йорданка Фандъкова „се появи“ с позиция на страницата си във Фейсбук.  Ето какво написа тя: 

Къде е Йорданка Фандъкова?

Свободата на мнението и правото на протест са върховни ценности за всяка демокрация. Това са принципи, които като човек и кмет защитавам. Защитавах ги по време на протестите срещу първото правителство на Борисов, срещу правителството на Орешарски, правя го и днес.

Убедена съм, че обществените процеси, които днешните протести отключиха, не могат и не трябва да бъдат спирани. Моят призив към организаторите на протеста е да спазят закона - да го заявят и провеждат по реда на Закона за събранията и митингите.
Убедена съм, че от това протестът няма да загуби, напротив, ще спечели, защото ще покаже, че този, който иска законност, спазва закона.
Призивът за върховенство на правото, който е основен за протеста, не значи нищо, ако не важи за тези, които го изричат.

София е свободен град на свободни хора, а различията, които имаме, не се охраняват с барикади, а с упорство в спазването на закона.

Съзнавам, че думите ми едва ли ще бъдат приети, както от организаторите на протеста, така и от тези, които са срещу тях. Но и в еуфория, в гняв и в емоции, ние продължаваме да живеем заедно.
 

Софиянци са свободни, критични и достойни хора. И затова най-новата ни история често се пише не само на жълтите павета, но и на Орлов мост. Да, затварянето му е символ, но той не се демонстрира с прегради от контейнери и пейки, а в преминаването през него.

Затова, моля, организаторите и протестиращите граждани да свалят барикадите. Промяната, която се иска, с енергията на хиляди млади хора всяка вечер, е неизбежна. И политици от целия политически спектър вече го знаят.

Така че, моят “старомоден” призив е за спазване на закона. В противен случай, всеки борец за справедливост рискува да се превърне в това, срещу което твърди, че се бори.

Свободата на мнението и правото на протест са върховни ценности за всяка демокрация. Това са принципи, които като човек...

Posted by Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova on Saturday, August 8, 2020

Отново промени в градския транспорт заради новите блокади в София

Прочетете още