Фалшиви мейли от МВР заразяват компютрите ни с „троянски кон“

Спам атака с фалшиви мейли от МВР заразяват компютрите ни с вируса "троянски кон". За повишено внимание призова шефът на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев.

По думите му първите такива атаки са засечени вчера. Потребители са получили на електронните си пощи е-мейли, в които се твърди, че са изпратени от "Пътна полиция". Целта е кражба на цялото компютърно съдържание, включително пароли, банкова информация и др. 

Измамници използват български портали, за да се доберат до банкови данни

Вирусът "троянски кон" в последните дни се разпространява чрез т.нар. спам имейли, които са замаскирани като съобщение от КАТ, обясни Явор Колев от ГДБОП.

От ГДБОП са установили, че сървърът е бил на германска хостинг компания, която вече съдейства на разследването. Колев обясни, че подобни атаки през електронните пощи са засечени у нас още през 2016 г.

Фалшиви имейли от НАП приканват към доброволно плащане

От полицията предупреждават, че ако потребителите получат такъв злонамерен е-мейл, който съдържа прикачен файл, незабавно трябва да сканират компютъра си с антивирусна програма или да го преинсталират, а също така по възможност да сменят всичките си онлайн пароли.

Произходът на атаката все още се разследва, обясниха от МВР.

За повече новини и любопитни материали последвайте страницата ни във Фейсбук 

Абонирайте се и за канала ни в YouTube 

Прочетете още