Европарламентът настоява еднополовите бракове да бъдат признати в целия ЕС

В резолюцията се посочва, че браковете или регистрираните партньорства, сключени в една държава - членка, следва да бъдат признавани във всички страни на ЕС по еднакъв начин

Еднополовите бракове и партньорства да бъдат признати в целия ЕС, настоява Европарламентът.  В резолюция относно правата на сексуално различните лица в общността, приета с 387 гласа "за", 161 "против" и 123 "въздържал се" се подчертава, че тези граждани трябва да могат  упражняват пълноценно правата си, включително правото на свободно движение навсякъде в Европейския съюз. С документа  депутатите настояват Европейската комисия да предприеме действия срещу Румъния, Унгария и Полша за нарушаване на ценностите на ЕС. 

ЕК започва правни действия срещу Полша и Унгария заради ЛГБТ+

В резолюцията се посочва, че браковете или регистрираните партньорства, сключени в една държава - членка, следва да бъдат признавани във всички страни на ЕС по еднакъв начин, а съпрузите и партньорите от един и същи пол да бъдат третирани като разнополовите двойки. Резолюцията също така призовава всички страни от ЕС да приемат лицата, посочени в акта за раждане на детето, за негови законни родители.

В по-общ план членовете на ЕП искат семействата от общността на лесбийките, гейовете, бисексуалните и трансджендърите да имат същото право на събиране на семейството като разнополовите двойки и техните семейства. За да се гарантира, че децата няма да останат без гражданство, когато семействата им се местят между държавите членки, евродепутатите настояват, че семействата трябва да бъдат третирани еднакво в целия ЕС.

В Аржентина в личните документи вече ще имат опция „хикс“ за определяне на пола

Според депутатите, гласували резолюцията, общностите на сексуално различните в Полша и Унгария са подложени на дискриминацията. Затова в документа те призовават за действия от страна на ЕС срещу тези държави,  като процедури за установяване на нарушения, съдебни мерки и бюджетни инструменти.  

В резолюцията се настоява и за действия на ЕК срещу Румъния,  където правителството не е актуализирало националното законодателство, така че разпоредбите за "съпрузите" в Директивата за свободното движение се прилагат и за еднополовите двойки.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още