„Еврохолд“ е новият собственик на ЧЕЗ

Сделката е най-голямата в енергийния сектор на страната за последните 17 години и една от големите в региона

Днес, 27 юли, най-големият публичен холдинг и една от водещите независими финансови и застрахователи групи в Югоизточна Европа Еврохолд България АД завърши придобиването на 7-те дружества на ЧЕЗ Груп в България, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

Сделката е най-голямата в енергийния сектор на страната за последните 17 години и една от големите в региона.

Тя е на стойност 335 млн. евро и се реализира чрез Eastern European Electric Company (EEEC), която е 100% собственост на "Еврохолд".

С придобиването и интегрирането на активите на ЧЕЗ Груп, Еврохолд ще доставя услуги на повече от 7 милиона потребители и ще има над 6000 служители в 11 държави в Централна, Източна и Югоизточна Европа (ЦИЮИЕ), както и от бившия СССР. Eastern European Electric Company ще експлоатира и поддържа 24 971 км мрежа средно напрежение и 32 989 км мрежа ниско напрежение.

"Отвъд корпоративното, тази сделка гарантира приток от над 500 милиона евро в българската икономика, ако пресметнем общата стойност на транзакцията, в това число цената, предстоящото задължително търгово предложение към миноритарните акционери в две от придобитите компании и инвестиционната програма на ЧЕЗ в България", коментира председателят на Надзорния съвет на Еврохолд България Асен Христов.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още