Есента ще дойде със захлаждане и превалявания

Около 23, 24 септември се очакват по-сериозни превалявания, точно в началото на астрономическата есен

test

Септемврийското лято продължава с ярко слънце и типично летни температури в следабедните часове. И така ще бъде чак до петък, когато ще започне промяна на времето.

И днес, и в сряда, но особено в четвъртък, темпертурите ще са високи, в четвъртък до 31, 32 градуса на места в низините, което си е време с лятно усещане.

В сряда на места ще има повече облаци, дори е възможно слабо да превали, но като цяло усещането за топло и лятно време ще се запази. Все пак сме все още в астрономическото лято, а есента настъпва около 21 септември.

В петък от северозапад ще се заоблачи и до края на деня на места на север и северозапад е възможно и да превали.

В събота вече ще е предимно облачно и особено в следобедните часове и преди полунощ на много места от запад на изток ще има валежи от дъжд, на места ще бъдат и по-сериозни. 

Динамичното време ще се запази и в неделя, и в понеделник, когато ще е предимно облачно и на места ще има възможност за валежи. Този динаминеч характер на времето ще се запази през цялата следваща седмица, като и максималните температури след понеделник ще се понижат с няколко градуса и ще бъдат вече обичайни за този период на септември.

По-серизно влошаване се очаква от четвъртък, 23 септември, когато времето над страната ще се определя от средиземноморски циклон. В четвъртък и петък ще бъде облачно и на много места ще вали дъжд, ще бъде хладно, типична есен. А по най-високите части на планините се очаква да падне и сняг. Повече подробности за това евентуално по-сериозно влошаване на времето ще дадем на следващите заседания на Синоптичната комисия.

В по-далечна перспектива, след 26 септември, е възможно да имаме и нов период с повече слънце и с по-малка възможност за валежи.

Руснаците обявиха, че в Централна Русия вече е дошла есента и дневните температури ще падат и под 10 градуса. В Европа времето в следващите два дни ще е топло, после ще захладнее на север заради атлантически циклон, който ще премине през централните чести на континента. Тогава в Германия, Полша, Украйна времето ще се влоши.

Ураган от първа степен се приближава към района на американския град Хюстън в Тексас, като ще донесе обилни валежи и ветрове със скорост до 100 - 120 км/час. Ураганното време ще засегне и съседните американски щати Луизиана и Мисисипи. Тропическата буря не е от категорията на урагана Айда, който засегна района преди около две седмици, но е достатъчно силна да нанесе щети.

Есента ще дойде със захлаждане и превалявания

И така, според синоптичните модели, следващата седмица ще е динамична, ще превалява, температурите ще се понижат с няколко градуса, ще се готвим да посрещнем астрономическата есен. Но и след това ще има топло време и много слънце чак до циганското лято, което може и да дойде през ноември.

И когато заговорихме за есента, това е времето, когато в Северния ледовит океан морският лед е на най-ниското си годишно ниво. Според последните данни, тази година през септември, ледът там е на третото си най-високо ниво за последните 10 години. Повече от 4 млн. и 800 хил. кв/км. Напук на прогонзите от преди 10 - 15 години, че до 2020 година Северният ледовит океан ще бъде изцяло свободен от лед през лятото, както и в противоречие с теорията за глобалното затопляне.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още