Есента пристига в събота

На 22 септември започва астрономическата есен, но тя ще дойде реално в събота - 26 септември

test

Синоптичната комисия заседава в деня, в който започва астрономическата есен. Днес, 22 септември, в Северното полукълбо започва астрономическата есен, а на юг от екватора - астрономическата пролет.

Есента идва днес и в Българи, на само календарно. В края на тази седмица ще дойде и метеорологично с понижение на температурите и превалявания. Времето ще се обърне и ще усетим първите ласки на есента, който си е един красив, цветен сезон.

В сряда и четвъртък ще видим повече облаци, на места в сряда, в западните райони ще се очакват превалявания, в четвъртък също, но вероятността за по-сериозни валежи е малка. В петък времето ще е сравнително хубаво като температурите ще се повишават и в петък и отчасти в събота  в Централна и Източна България ще достигат летни стойности - до 30, 32 градуса.

Над Европа нещата се променят, лятото си тръгва и от Атлантика към централните части на континента се втурват дълбоки атлантически циклони. Те ще донесат застудяване и валежи от дъжд в много райони на Централна  Европа. Тази промяна ще активизира центровете на ниско налягане над Средиземноморието, а това ще доведе до формирането, в края на тази седмица, на дълбок средиземноморски циклон, който ще донесе и промяната на времето у нас в събота, неделя и понеделник.

В събта на запад и в планините ще вали, на места интензивно, на изток ще продължи да духа югоизточен вятър и там температурите ще останет летни, докато на северозапад и запад бързо ще се понижават с нахлуването на по-студени маси от централните части на континента. Ние ще попаднем в източната част на този вихър и заради това ще има голяма разлика в температурите от запад на изток. В неделя ще е вече по-хладно, особено в западните райони и планините, докато по Черноморието ще е все още по-топло.

В понеделник нов в център на ниско налягане ще влоши времето над страната и отново се очакват превалявания в западните и централни райони, вероятно ще превали и на изток, което е добра тенденция, тъй като там засушаването е особено изразено.

В трите дни след понеделник, следващата седмица времето ще е стабилно, с повече слънце, но вече дневните температури ще са по-ниски - до 25, 26 градуса в низините, а на запад и по-ниски.

Нова динамика в атмосферните процеси се очаква в началота на октомври, около втори, трети октомври, нови средиземноморски циклони ще влошат времето над страната и се очакват нови превалявания от дъжд. Колко ще вали, и кога точно ще вали в началото на октомври е въпрос с повишена трудност, но синоптичните модели показват подобна тенденция, а нашата комисия ще следи за вас динамиката на процесите и в петък, и следващия вторник ще ви информира какво ни чака.

Каква ще е есента, кога ще дойде зимата и ще вали ли достатъчно? Това са въпроси на които нямаме отговор в момента, но да се надяваме, че няма да има неприятни метеорологични изненади.

Хората и без това са достатъчно наплашени от коронавирусната пандемия и приказките, че през есента нещата ще бъдат по-лоши, това не може да се каже сега и не бива да се плашим предварително и да очакваме кой знае какво.

Членовете на Синоптичната комисия се на мнение, че на страха очите са големи и, че нещата са повече въпрос на психология, отколкото на действителни проблеми - да вирусът е тук, да ,той разболява хората, но цифрите показват, че това не е толкова страшно и не бива да правим от мухата слон.

Нека видим какво ще стане през октомври, възможно е да не се случи нещо необичайно и нещата до останат на нивата от септември. 

Когато взимаме всички предпазни мерки, носим маски, не се блъскаме в големи групи от хора и спазваме дистанция, няма да има проблеми. 

Освен отпимистичната нагласа за развитието на епидемията през есента, Синиптичната комисия честите на всички слушатели Денят на българската независимост, защото помнейки и отбелязвайки важните исторически събития, ние знаем кои сме и знаем накъде отиваме.

Честит празник!

Прочетете още