Есенните изненади са на прага

Средиземно море ще ни праща есенни поздрави във вид на циклони, които носят по-лошо време, вятър, валежи и усещане за есен

test

Идва период на динамично време, с валежи, вятър и  промени в температурите. Това вижда Синоптичната комися преглеждайки метеорологичните модели за времето над Европа в началото на  есента.

България ще се окаже в следващите дни на пътя на два средиземноморски циклона, които ще ни донесат превалявания, в началото и гръмотевици, вятър и доста сериозна разлика в температурите в различните части на страната.

В събота запачва бърза промяна, ще има условия за гръмотевични бури, на места интензиви валежи, лошото време ще обхване постепенно страната, но най-малко ще вали, както е обичайно - на изток. 

Средиземноморски циклон ще ни донесе промяна, като на запад и северозапад температурите ще се понижават, а на изток ще останат все още сравнително високи, заради преноса на топъл въздух от югоизток.

В неделя ни чака затишие, ще има и облаци, но и слънце, температурите ще бъдат типични за този период - между 20 и 25 градуса, но в понеделник следобед и през нощта срещу вторник, нов средиземноморски циклон ще ни донесе поредната порция валежи и влошаване на времето. Сега изглежда тези валежи да не са особено обилни, но в краткосрочните прогнози в неделя и понеделник ще стане ясно дали ще е така.

От сряда, следващата седмица, до около 8, 10-ти октомври времето ще е по-стабилно с повече слънчеви дни и по-малка вероятност за валежи и влошаване на времето. Все пак във втората половина на следващата седмица на места е възможно отново слабо да превали, но това ще е по-скоро изключение.

Следващият вторник, 29-ти септември, температурите над цялата страна ще се понижат, заради нахлуването на по-хладен въздух от северозапад и тогава ще видим дневни температури на места и под 15 градуса. Добрата новина е, че след това термометрите отново ще започнат да показват по-високи стойности - между 20 и 25 градуса.

Началото на октомври ще е добро, даже ще има и дни с температури до 28, 29 градуса, а следващите събота и неделя - 3-ти и 4-ти октомври се очертават да са хубави, спокойна, без валежи. 

Ново влошаване на времето вероятно ще има след 8 октомври, показват в момента синоптичните модели, но периодът е дълъг и това може да се промени.

Няма промени на петролните пазари, там нещата са спокойно за разлика от ситуацията с коронавируса, която тревожи хората навред по света. Европа се стяга за усилване на мерките, у нас нещата също не изглежда много оптимистични, особено днес, но  не бива да се напрягаме излишно, и това ще мине и замине, важното е да се настроим оптимистично и да спазваме елементарните мерки, които вече са ни до болка познати.

Есен е, после идва зима, после идва пролет и лято - кръговратът на живота се върти, така ще завърти и коронавирусът и както е тук и ни пречи да живеем нормално, така и ще изчезне, като и се е появил.

Прочетете още