До 30 ноември се удължава срокът на извънредна епидемична обстановка

ЕС увеличава подкрепата за Ливан след взрива в Бейрут

Това се посочва в съобщение след днешния телефонен разговор на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен с ливанския премиер Хасан Диаб

| Свят

Европейската комисия ще осигури 33 милиона евро първоначална помощ на Ливан за възстановяване след опустошителната експлозия на пристанището в Бейрут. Това се посочва в съобщение след днешния телефонен разговор на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен с ливанския премиер Хасан Диаб.

Мощна експлозия в ливанската столица Бейрут, има жертви и разрушения

ЕС предлага да изпрати в района на бедствието военен кораб с вертолет за медицинска евакуация и специалисти за откриване и обезвреждане на химически, биологични, радиологични и ядрени замърсители. ЕК вчера съобщи, че по искане на Бейрут е задействан европейският механизъм за гражданска защита. Холандия, Гърция, Чехия, Франция, Полша и Германия са изразили готовност да откликнат, като към мястото на взрива вече са изпратени 100 специалисти за издирване на оцелели в градска среда.

Четиридневен срок дават ливанските власти за откриване на виновниците за трагедията

Фон дер Лайен е изразила готовност ЕС да помисли за предоставяне на търговски и митнически облекчения за Ливан като част от подкрепата за справяне с бедствието. ЕС е готов да изпрати оценители на място, за да се уточнят нуждите, свързани с възстановяването на ливанската столица, и да съдейства за осигуряване на средства от международни финансови институции.

Фон дер Лайен е посочила, че сега всички политически сили в Ливан следва да се обединят в националното усилие за отговор на новото предизвикателство.

Междувременно президентът на Франция Еманюел Макрон пристигна днес в Ливан, което е и първа визита на чуждестранен държавен глава след експлозиите, разрушили квартали на столицата Бейрут и убили над 137 души, според Елисейския дворец, предаде Франс прес.

На летището в Бейрут Макрон беше посрещнат от ливанския си колега Мишел Аун.

„Ливан не е сам“, написа в Туитър френският президент малко преди да пристигне. Той ще посети мястото на експлозиите, ще разговаря с ръководители на страната и ще даде пресконференция в 17.45 ч местно време /14.45 по Гринуич/ преди да отпътува за Франция.

Прочетете още