Епизоотичната обстановка в Добричка област е спокойна

| България, Добрич | dnews

Епизоотичната обстановката в област Добрич е спокойна, стана ясно след днешното заседание на Областната епизоотична комисия.

Секретарят на комисията и директор на ОДБХ Добрич д-р Анелия Андонова информира, че на територията на областта няма промишлени обекти, в които да са регистрирани случаи на Африканска чума по свинете. Тя допълни, че със заповед на директора на БАБХ е забранено движението на животни и клането им на територията на цялата страна и са разпоредени мерки – вземане на проби, проследяване на животните във фермите.

„Мярката е временна. Затворени са и кланиците, като и там се проверява извършването на дезинфекция и се вземат отривки. Проби се вземат и от регистрираните превозни средства за превоз на животни. До края на седмицата ще приключим работата по вземането и изпращането на проби от нашата област“ – каза още д-р Андонова. Тя съобщи, че към момента има само два случая на АЧС при диви прасета – на територията на общините Балчик и Генерал Тошево, животните са загробени по надлежния ред.

Терени за загробване на животни имат определени само част от общините в областта. Други са процедура по одобряване на предложени такива, докладваха кметовете на общини.

Прочетете още