Епидемията от Covid-19 ще започне да затихва в началото на май?

Това са прогнози на руски специалисти, които смятат, че вирусът ще се подчинява на общите епидемиологични закономерности присъщи на ТОРС, включително и грип

| Свят, Коронавирус

Представителката на Световната здравна организация (СЗО) в Руската федерация Мелита Вуйнович е съгласна с оценката на Министерството на здравеопазването в Москва, че до май разпространението на коронавирус в Русия ще намалее, но всичко зависи от поведението на хората.

По-рано академик Николай Брико, главен епидемиолог на Министерството на здравеопазването на Русия заяви пред "Известия", че разпространението на коронавирус в Русия ще намалее в края на април - началото на май. 

Според него новата коронавирусна инфекция трябва да се подчинява на общите епидемиологични модели, присъщи на ТОРС, включително грип.

„Да, съгласна съм, но всичко зависи от поведението на хората“, каза тя.

Бел.ред. Това са предварителни прогнози на специалистите в Русия, които смятат, че със затоплянето на времето, разпорстранинеито на вируса ще се ограничи по естествен път. 

Специалистите вероятно се опират на данните от предишната епидемия с коронавируса на тежкия остър респираторен синдром /ТОРС/, епидемията възникна в Китай през ноември 2002 година и отшума през юли 2003 година.

SARS води до заразяването на 8098 души, от които 775 души в 17 държави умират от усложнения свързани със заболяването (9,6%) като повечето случаи са в Китай и Хонконг.

Данни за разпространение на вируса по света

Тежкият остър респираторен синдром е относително рядко заболяване. Към края на епидемията през юни 2003 г. от него са записани 8422 случая със смъртност от 11%,като тази смъртност варира от 0% до 50%, в зависимост от възрастта на пациента. Смъртността при пациенти под 24-годишна възраст е по-малко от 1%, докато при тези над 65-годишна възраст смъртността е над 55%, съобщава Уикипедия.

Смята се, че коронавирусът, който предизвиква Covid-19 ще се държи по подобен начин, като коронавируса предизвикващ ТОРС, ето защо някои учени предполагат, че в края на април и началото на май, ще се види намаляване в разпространинието на болестта.

Разликите между Covid-19, SARS и MERS

Важно е да се подчертае, че това са само прогнози и няма никаква гаранция, че нещата ще се развият по този начин. 

Прочетете ощеКрехката цивилизация

Covid-19. Колко е опасно пазаруването в магазина?

Прочетете още