Епъл предупреждава, че коронавирусът ще засегне производството на айфони

Епъл предупреди инвеститорите в понеделник, че продължаващата епидемия от коронавирус вреди на бизнеса повече от очакваното, като ограничава производството и продажбата на устройства в Китай, съобщава Си Ен Ен.

Компанията, която още миналия месец предупреди, че е възможно вирусът да окаже влияние върху работата ѝ, заяви, че „търсенето на нашите продукти в Китай е засегнато“, цитирана от Гардиан.

Работата започва да се възобновява в цялата страна, но връщането към нормалните условия е по-бавно, отколкото очаквахме“, заявиха от компанията.

Голяма част от производствените операции на Епъл са базирани в Китай, който е най-силно засегнат от епидемията от коронавирус. Близо половината от населението на страната живее под някаква форма на ограничения за пътуване.

Намаляват болните от коронавирус

"Здравето и благополучието на всеки човек, който допринася тези продукти да бъдат реалност, е наш основен приоритет", добавиха от Епъл. "Проблемите с производството на айфон временно влияят на световните ни приходи".

Анализаторите са изчислили, че вирусът може да намали търсенето на смартфони в Китай наполовина през първото тримесечие, като се има предвид, че страната е най-големият пазар на мобилни устройства в света, по информация на Би Би Си.

Новите случаи на вируса извън зоната на епицентъра намаляват през последните 13 дни. Има 115 нови случая извън Хубей, обявени в понеделник, рязък спад след близо 450 засегнати преди седмица.

Икономиката на Япония се свива с най-бързите темпове от 2014 г. насам

Но въпреки надеждата, че фабриките и магазините бавно се връщат към нормалния си ритъм, това, което се случва с Епъл подсказва, че икономиката на Китай ще бъде сериозно засегната от коронавируса.

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, цитирана от Би Би Си, че китайската икономика може би ще отбележи спад с 0,1-0,2% спрямо глобалния растеж, но подчерта, че има много несигурност относно икономическото въздействие на вируса.

Към момента всички магазини на Епъл в Китай са временно затворени. От компанията заявиха, че "постепенно отварят" магазините – работното време е намалено, а посещаемостта е много слаба.

За повече новини и любопитни материали последвайте страницата ни във Фейсбук 

Абонирайте се и за канала ни в YouTube 

Прочетете още