Емил Караниколов: Конкуренцията в данъчните складове ще доведе до по-добро качество и цени

Караниколов подкрепи и мнението на финансовия министър за намаляване на ДДС за кафета, ресторанти и хотели

Конкуренцията в данъчните складове ще доведе до по-добро качество и цени на горивата, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов. Той обясни, че намерението на държавата да влезе на пазара на горивата е след становище на Комисията за защита на конкуренцията преди една година. Тогава заключението е било, че няма достатъчно данъчно складове като обем и брой, което пречи на конкуренцията.

Ако искаме да има нови представители на сектора в страната, но няма достатъчно данъчни складове, те няма да влязат, обясни Караниколов пред БНТ.

Държавните бензиностанции ще бъдат търговско дружество, което ще изгради своя модел, ще определи своите точки и ще работи така, че да е ясен пример за това как се формират цените, каква е конкуренцията, уточни Емил Караниколов.

„Това за бензиностанциите интересува хората, защото те са свикнали да виждат държавното и искат държавното. Тук важното е данъчните складове. През тези данъчни складове могат да влязат нови играчи. Колкото повече играчи влязат, колкото повече от различни места носят гориво, толкова ще имаме по-добри цени, толкова ще имаме и по-добро качество на горивото. На тези бензиностанции гражданите ще получат качество“, допълни министърът.

Вероятно в цял свят заради пандемията ще се появяват такива идеи, в които държавата ще влиза за определен период да подпомага. Ще влиза в дружества. Неизбежна е намесата на държавите в икономиката.

Георги Вулджев: Държавните бензиностанции ще свалят цените чрез данъците на гражданите

„Ако досега едри бизнесмени, свързани с петролния бизнес в България, не са били лоялни и не са спазвали необходимите добри практики, всеки трябва да се притеснява. Държавата ще бъде предвидим партньор и лоялен конкурент, но ще бъдем и това, което е необходимо на хората“, обясни Караниколов.

По думите му не е вярно, че държавата не може да управлява добре държавните предприятия: „Вижте как се движат държавните предприятия в последните години, включително и сега в пандемия.“

Министърът коментира и разследването за картел на пазара на горивата. „Горе-долу познавам законодателството, доказването на картел е изключително трудно.“

Намаляването на ДДС ще вдигне данъците?

Караниколов подкрепи и мнението на финансовия министър за намаляване на ДДС за кафета, ресторанти и хотели. „Работите на всички финансови министри и на финансовите директори е да пазят бюджетите на институциите - в случая, на финансовия министър да пази държавния резерв - негова работа е да има повече приходи и по-малко разходи. Истината е следната, промени в ДДС и в данъчното законодателство трябва да се правят след изключително дълги и абсолютно правилни анализи, защото това са парите на държавата“, заяви той.

Бюджетната комисия прие на първо четене намаление на ДДС за ресторантьорите и книгите

По думите му, ако има намаляване на ДДС, то трябва да е временно и да е съпроводено с изсветляване на ресторантьорския бизнес, който няма да може да наема хора на заплата по-ниска от 800 лева. Намалението ще даде ориентир на държавата дали е добре да има диференцирани ставки на косвения данък.

Прочетете още