Електрическа тротинетка - ако сме над 16 години, с не повече от 25 км/ч

Максимална скорост от 25 километра в час, движение по правилата за велосипеди, както и забрана лица под 16 години да ги управляват. Това са част от правилата, които предвижда нов регламент за движение на електрически тротинетки в страната.

Те са записани в промени в Закона за движение по пътищата, които днес бяха публикувани за обществено обсъждане. Според тях всяка община ще може да определя и правила за предоставяне на услугата споделено използване на електрически тротинетки на територията си.

След като на територията на Столичната община стартира услугата електрическа тротинетка под наем, а паралелно с това все повече хора си купиха лични такива, най накрая и от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" представиха за обществено обсъждане и регламент, който каращите електрически тротинетки трябва да спазват. Според него, право да карат индивидуално електрическо превозно средство, както са наречени електрическите тротинетки в законовите промени, имат лица над 16 години. Изключение се прави за велоалеите, където може да се кара от 14 години нагоре. Правилата за движение пък се приравняват към тези за велосипедите, тоест ако няма велоалея, най-вдясно по пътното платно. 

Максималната скорост на придвижване е 25 км/ч, като с електрическа тротинетка не можем да се движим по пътища, по които е допустимо да се вдигне над 50 километра в час, както и по такива от първи и втори клас. Всяка община пък ще има право да регламентира правилата, по които ще се отдават под наем тротитнетки на територията й, както и да обособява зони, в които ще има допълнителни ограничения на скоростта.

Към индивидуално електрическо превозно средство се приравняват и самобалансиращите такива, пише още в регламента. Мнения по него се събират в срок от един месец. 

Прочетете още