Екстракт от сладък пелин е ефективен в борбата срещу новия коронавирус

На базата на лабораторни изследвания експерти от Копенхагенския университет и от германския Институт за колоиди на Макс Планк стигат до заключението, че съдържащите се в пелина вещества могат да потискат вируса SARS-CoV-2

Европейски учени установиха, че екстракт от растението сладък пелин е ефективен в борбата срещу новия коронавирус, съобщи Лента.

На базата на лабораторни изследвания експерти от Копенхагенския университет и от германския Институт за колоиди на Макс Планк стигат до заключението, че съдържащите се в пелина вещества могат да потискат вируса SARS-CoV-2.

Учените провеждат експеримент с човешки клетки, като изследват въздействието на извлеченото от растението вещество артемизинин, неговите производни - артесунат и артеметер, както и екстракт от сладък пелин (Artemusua annua). Артемизининът е в основата на прилагани препарати за лечение на малария.

Антителата срещу Ковид се запазват поне девет месеца

За модели на вируса изследователите използват германския вариант на коронавирусна инфекция от Мюнхен и датски вариант от Копенхаген.

Резултатите показват, че и четирите съединения много успешно потискат коронавирусната инфекция в клетките, включително и в белите дробове. Най-ефективен е артесунат, следван от артеметер, екстракта от сладкия пелин и артемизинин.

Учените подчертават, че съединенията, които се съдържат в пелина, могат да помогнат веднага, след като инфекцията попадне в човешкото тяло.

Усложнения от Ковид получава всеки втори пациент, настанен в болница

Изследването на екипа от датски и германски учени за първи път показва, че е възможно да бъде създадено лекарство за Ковид-19 на базата на производни на артемизинин.

Резултатите са публикувани в изданието "Сайънтифик рипортс".

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още