Ей така - хоп, едни 18 млн.

Тези дни Столичният общински съвет се кани да гласува увеличение на данъците на автомобилите, както и таксите при сделките с имоти и автомобили. Това предложение дойде внезапно, веднага след местните избори, в последния възможен момент

| Коментар | dnews

Столичната община се готви отново да увеличи данъците за автомобилите. При това с аргументи, които са най-малкото странни.

Основната идея е да се борим с "мръсния" въздух, модерно е, и затова защо да не вземем, да вземем повече пари от семействата с автомобили. Ей така - хоп, едни 18 млн.

Да, ама те нямало да слязат от колите, защото увеличението било минимално, а очакваният ефект - 18 млн. лева, казаха от общината в опит да аргументират увеличението.

За да не изглежда това откриване на нов фронт със собствениците на автомобили, общината е решила да увеличи с половин процент и данъка, който се плаща при покупката на апартамент. На какво основание? Просто да накараме и хората, които си купуват ново жилище и вече плащат десетките хиляди левове, да дадат още едни няколкостотин лева, защото така е решила общината! Ей така - хоп, още няколко милиона!

Тук не се вижда пряка връзка с модерната тема за замърсяването на въздуха, който обаче е доста по-чист в края на второто десетилетие на 21 век, от, например, 80-те години на 20 век, когато зареждахме с оловен бензин, а Кремиковци работеше на пълна пара.

Казано ни бе още, че събраните пари щели да се похарчат за кварталите. Така и не разбрахме за кои квартали, къде точно и за какво. Май нещо казаха за градинки, тротоари и подобни неща, но толкова общо, че сетете се сами. Без конкретика, това намирасва на просто замазване на очи.

Важно е да съберем повече пари. А как ще ги похарчим, това не е работа на гражданите, очевидно. По време на предизборната кампания, обаче, и дума не бе спомената за увеличаване на данъците, защото бил мръсен въздуха, примерно?

Така нелепо обяснените причини за вдигането на данъците, ни кара да се питаме, кои още данъци се готвят да увеличат? Защото по тази логика, във всеки един момент, Столичната община може да реши да вдигне, който си иска данък, за каквото си иска и както си иска. Без отчет, без сериозни аргументи, маскирано под най-благовидни аргументи. Като борбата с "мръсния" въздух.

Така не се управлява милионен град, а и ние не сме покорни слуги на този и онзи, за да ни стрижат, както си искат и когато си искат.

Ако искаме действително да направим града ни по-чист, а мръсния въздух по-малко мръсен, защото чист няма как да е, може би трябва да се изготви стратегия за години напред и в нея ясно и прегледно да залегнат мерки и срокове, включително и на национално ниво. 

И хората предварително да ги знаят и да си планират живота съобразно тези етапи. Защото едни 18 млн. лева са капка в океан, а и ще попият като вода в пясък, в огромния бюджет на столичния град.

А у нас ще остане само лошият вкус в устата и по-плиткият джоб, а и усещането, че сме прецакани със сила да плащаме още и още, без да е ясно защо и за какво ще се похарчат тези пари.

Столичиният общински съвет, съветниците, трябва да отхвърлят това предложение, защото то е замислено зле, не е аргументирано, очевидно е работа на парче и е опасна политика, на която трябва да се сложи край.

За повече новини и любопитни материали последвайте dnews.bg във Facebook: https://www.facebook.com/dnews1bg/

Абонирайте се и за канала ни в YouTube, където може да гледате публицистичното шоу dbat и поредицата на Миролюба Бенатова „Гласът на шофьора“: http://bit.ly/2LreCHp

Прочетете още