Една трета от преболедувалите Ковид страдат от неврологични или психични проблеми

Направилите анализа учени уточняват, че не е ясно каква е връзката на вируса с психични състояния като тревожност и депресия

| Коронавирус, Здраве

Една трета от преболедувалите Ковид-19 около 230 000 американски пациенти са диагностицирани с мозъчно или психично заболяване до шест месеца след това, което насочва, че пандемията може да доведе до вълна от неврологични и психични проблеми, съобщи Ройтерс.

Направилите анализа учени уточняват, че не е ясно каква е връзката на вируса с психични състояния като тревожност и депресия. Те са най-често срещаните сред 14 болести, които те са проследили. Случаите на инсулт, деменция и други неврологични проблеми след Ковид-19 са по-редки, но все пак значителни, особено при прекаралите тежка форма на болестта.

„Международна епидемия“ от детски стрес се разрази по време на пандемията

"Резултатите ни показват, че мозъчните болести и психични разстройства са по-чести след Ковид-19, отколкото след грип или други респираторни инфекции" - каза един от ръководителите на изследването психиатърът Макс Такет от Оксфордския университет.

Изследването не е успяло да уточни свързаните биологични или психични механизми. Затова е необходимо то да бъде продължено спешно.

При една трета от прекаралите тежка форма на Ковид се наблюдават стресови разстройства

Същият екип учен установи миналата година, че 20 процента от оцелелите от Ковид-19 получават психиатрична диагноза до три месеца.

Новият анализ, обхванал 236 379 боледували от Ковид-19, предимно от САЩ, е публикуван в сп. "Лансет Сайкайътри". Според него 34 процента получават диагноза за неврологично или психично заболяване до шест месеца след оздравяването.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още