Една трета от антарктическите ледници ще станат нестабилни при затопляне с четири градуса

Това е само предположение, което можем да наречем любопитна информация. В никакъв случай не трябва да приемаме, че това в действителност ще се случи

| Любопитно, Времето

Климатолози установиха, че една трета от антарктическите ледници ще станат нестабилни, ако средните температури на Земята се повишат с четири градуса, съобщи ТАСС.

Това би ускорило бързо покачването на нивото на световния океан, съобщи прессслужбата на университета в Рединг с препратка към публикация в сп. Geophysical Research Letters (Геофизически изследвания).

"Масивите от морски лед са бариера, която пречи на континенталните ледници да се движат към морето, да се топят във водите му и да повишават нивото на световния океан. Ако тези ледени шелфове изчезнат, повишаването на морското равнище ще се ускори" - обясни климатологът Ела Гилбъртот университета в Рединг.

Учени разкриват ефектите от топенето на лед върху планетата

Почти всички климатолози не се съмняват, че съществува глобално затопляне, и че то ще промени коренно лицето на планетата, ако повишаването на температурите не може да бъде задържано на около 1,5 градуса по Целзий. Това се доказва не само от стотици компютърни модели на климата, но и от хиляди измервания, получени с помощта на различни спътници, наземни метеорологични станции и океански шамандури.

Първите и основни жертви на този процес ще бъдат полярните райони на Земята и планинските ледници. Температурата на тяхна територия вече се е повишила с 4-9 градуса по Целзий в сравнение с предишните векове. Това необратимо ще доведе до забележимо намаляване на площта им и освобождаване на големи територии на Антарктика и Арктика от лед.

Вече се виждат първите последици от това ускорено топене на антарктическия лед - преди четири години един от последните фрагменти от ледника Ларсен на Антарктическия полуостров се срина. В резултат се образува мега-айсберг с тегло трилион тона.
Гилбърт и нейните колеги установиха, че този процес може да засегне повече от една трета от крайбрежните и морски ледници в Антарктида през следващите години. Те изчислиха как ще се промени състоянието им, когато средната температура на Земята се повиши с 1,5, 2 и 4 градуса по Целзий. Първите два варианта съответстват на пълното или частично прилагане на Парижкото споразумение за климата, а третият съответства на настоящата траектория на развитие.

Изчисленията на климатолозите показват, че в последния случай около 34 процента от крайбрежните ледени шелфове на Антарктика ще станат нестабилни, което драстично ще увеличи вероятността от образуване на нови мега-айсберги и пълното унищожаване на тези запаси от морски лед.

Ако затоплянето се задържи на около два градуса по Целзий, делът на ледниците, които ще бъдат застрашени от разпадане, ще намалее до 15-17 процента.

Бел. Ред.: Изложеното в статията е само предположение. В Антарктида не се наблюдава затопляне в последните 100 години, откакто се водят наблюдения. Следователно, предположениета, че крайбрежните ледени шелфове могат да се разтопят са  прибързани. В последната година ледът около Антарктида бе на най-високото си ниво от последните 10 години.

Що се отнася до повишаването на глобалните температури с 4 градуса, това е също толкова неясно предположение изчислено от комютърни модели, чийто резултати от последните години се разминават с реалните наблюдения. 

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още