Един загинал и четирима в неизвестност след експлозията в Леверкузен

Спасителни екипи са оказали помощ на 12 ранени, има двама сериозно пострадали

| Свят

Един човек е загинал, а четирима са в неизвестност след днешната експлозия в промишлена зона за утилизация на отпадъчни химически материали в западния германски град Леверкузен, предаде Ройтерс.

Взривът изпрати в небето стълбове дим и накара полицията да поиска от жителите на околния район да не напускат домовете си.

Няма данни за пострадали българи при експлозията в Леверкузен

Експлозията стана в 9.40 ч. (7.40 ч. по Гринуич) и предизвика пожар в склад за гориво в "Кемпарк" - индустриален парк на химически компании, сред които Байер и Ланксес, каза операторът на обекта "Курента". Пожарът вече е потушен.

Операторът на промишления обект "Кемпарк" каза, че причината за взрива не е ясна. Ръководителят на "Кемпарк" Ларс Фридрих написа в Туитър, че всички са потресени от трагичната смърт на техен колега.

Петима са в неизвестност след експлозия в обект за химикали в германския град Леверкузен

Телевизия "Велт" съобщи, като се позова на градските власти, че един човек е починал при инцидента. Не е ясно дали той е един от четиримата в неизвестност.

Телевизия Ве Де Ер цитира по-рано очевидци, че са чули експлозия и са видели да се издига дим от обект на химическата и фармацевтична компания "Байер".

Експлозия разтърси обект за химикали в германския град Леверкузен

Включени сирени и съобщения за тревога от германската агенция за гражданска защита, изпращани на приложения на мобилните телефони, предупреждаваха за "изключителна опасност".

Спасителни екипи са оказали помощ на 12 ранени, има двама сериозно пострадали, съобщиха градските власти в Леверкузен.


Органите на реда настояха хората да държат вратите и прозорците си плътно затворени. "Курента" съобщи, че климатичните системи на обекта ще бъдат изключени докато не се установи, че въздухът в околността не съдържа токсични газове.
Няколко магистрали в района са затворени. Районът на промишления обект е изолиран.

Промишлената зона "Кемпарк" се ползва от над 30 компании.

Леверкузен е на по-малко от 50 километра от региона, който миналата седмица беше опустошен от катастрофални наводнения, в които загинаха най-малко 180 души.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още