Джулай морнинг е символ на свобода и зараждащ се живот /ВИДЕО/

Вижте изпълнение от 1972-ра година на емблематичната песен "JULY MORNING" на групата Uriah Heep

| България, Плевен | dnews

Една от най-популярните сутрини на лятото - "Джулай морнинг", за която хиляди хора се събират, за да посрещнат заедно първите слънчеви лъчи, настъпва всяка година на 1-ви юли, малко след 5:30 ч.

Посрещането на "Джулай морнинг" се превръща в традиция в България през 80-те години като част от хипи движението. Обичаят е вдъхновен от песента на "Юрая Хийп" от 1971 г. - "July morning". Джулай на английски език означава юли и от там "Юлска Сутрин"/"Юлско утро"/.

Традицията е свързана с хипи движението в Америка, но съществува в България и до днес. На всеки 30-ти юни срещу 1-ви юли, големи групи хора се събират по цялото Черноморие, за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали.

Джулая е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни. Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на Юрая Хийп. Символичното посрещане на изгрева е било прието като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за първоначалните участници.

Вижте изпълнение от 1972-ра година на емблематичната песен "JULY MORNING" на групата Uriah Heep

Прочетете още