Дворецът „Кричим“ вече е отворен за посетители

Години наред дворецът "Кричим" беше недостъпен, но отскоро вратите му вече са отворени за посетители. Така и малки, и големи могат да видят извънградската резиденция на цар Борис III и да се докоснат до историята.

Дворецът "Кричим" е построен през 1905 г. за княз Фердинанд. Завършен е при цар Борис III през 1936 г.

Това, което виждате сега, е сравнително от новата история, в този си вид сградата е реконструирана през 36-37 г. от арх. Йордан Севов като интериорът е изпълнен от виенска архитектурна фирма и неговото наименование е ловен дом, обяснява Владимир Маринов, ландшафтен архитект.

Ловният дом е на два етажа, разполага с над 50 стаи и 12 бани, които функционират и днес. Всеки може да види помещенията, които са ползвали гостите на царя от неговата ловна група.

В нея влизат интелектуалци - Елин Пелин, проф. Балабанов... Те са пребивавали по няколко дни затова стаите, в които са пребивавали са с по-лош комфорт от съвременните ни разбирания, на две или три стаи има общ санитарен възел, допълва Маринов.

Във всяка стая има вградени гардероби, а във вградения гардероб откриваме умивалник.
Запазена е и трапезарията, в която се съхраняват ценни сервизи от кристал и порцелан. Около масата царят е можел да покани 24 гости.

След 48 г. е взето решение всички сервизи на царското семейство да бъдат раздадени на съответните организации, но тогава ръководителят на това звено, към което се числи дворецът "Кричим", настоява някои от тези неща да бъдат запазени, защото са част от самата сграда и всъщност тези сервизи никога не са ползвани тук, независимо през кои години, а стоят като експонати, казва още Маринов.

Безспорен интерес предизвиква и кабинетът на цар Борис III. Той е с двойна масивна врата.

През годините дворецът е посещаван от много високопоставени лица и делегации от целия свят. Сега е достъпен за всеки, единственото условие е предварително да се направи заявка.

Прочетете още