„Двореца“ в Балчик трябва да бъде обявен за архитектурен резерват, смята Минеков

Минеков коментира, че ситуацията е ужасяваща и при днешната си обиколка в архитектурно-парковия комплекс на няколко пъти е срещал гневни граждани, закупили билети за двата входа

Архитектурно-парковият комплекс "Двореца" в Балчик, който е паметник на културата, трябва да придобие по-висок статут - да бъде обявен за архитектурен резерват, смята служебният министър на културата професор Велислав Минеков.

Комплексът трябва да има ясно управление и ясен статут и ми се струва, че е крайно време да бъде обявен за архитектурен резерват, заяви служебният министър пред журналистите в Балчик, попитан докога туристите ще заплащат на две каси - за Ботаническата градина на Софийския университет и за "Двореца", управляван от Министерството на културата.

Минеков коментира, че ситуацията е ужасяваща и при днешната си обиколка в архитектурно-парковия комплекс на няколко пъти е срещал гневни граждани, закупили билети за двата входа. По думите му през годините и Софийският университет, и Министерството на културата са проявявали безотговорност, защото така е било удобно, като са избягвали политически, предизборни и медийни щети, а са създавали неудобство за гражданите.

Министърът на културата посочи, че има и друг съществен проблем в архитектурно-парковия комплекс - "има загадъчно строителство, има пробиви, някакви незнайни улички и нови входове". Минеков добави, че е започнала проверка на територията, макар през годините да са правени такива инспекции, но резултатите от тях са били възпрепятствани.

Ще поискаме истинска едностранна намеса на държавата, каза Велислав Минеков, а не, по думите му, различни субекти да управляват, без да имат отговорност, каквато е необходима. Министърът посочи, че следващата стъпка е да се инициира среща с премиера Стефан Янев, с министъра на образованието и министъра на околната среда и водите.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още