Две години условно за 30-годишен мъж за неплатени данъци

| България, Добрич | dnews

Подсъдим за данъчно престъпление бе осъден на първа инстанция на 2 години лишаване от свобода - условно, с 3 - годишен изпитателен срок, съобщиха от съдебната палата.

Състав на Окръжния съд в Добрич го призна за виновен в това, че в периода от 1 юни 2015 г. до 30 септември 2016 г., при условията на продължавано престъпление, в качеството си на представляващ добричка фирма, е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения  в особено големи размери.

30-годишният мъж извършил деянието, като потвърдил неистина в справки декларации по ЗДДС, използвал документи с невярно съдържание при водене на счетоводството и при представяне на информация пред органа по приходите  офиса на НАП в Добрич. Общият размер на неплатените данъчни задължения по ЗДДС и приспаднат неследващ се данъчен кредит е 32 552 лева.

Делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие, като първоначално определеното на мъжа наказание бе редуцирано с една трета. Съдът приложи процедурата, след като подсъдимият призна вината си и всички факти, изложени в обвинителния акт.

В хода на делото стана ясно, че подсъдимият е възстановил 100 лева от причинените в резултат на деянието му имуществени вреди на държавата. Той бе осъден да плати остатъка от 32452.57 лв. заедно със законната лихва за забава, считано  от 1 юни 2015г. до  окончателното  й  изплащане.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна в 15-дневен срок.

Прочетете още