Два пъти по-малко са загиналите в Добричка област при катастрофи през миналата година, спрямо 2018 г.

Данните са отчетени на заседание на Областната комисия по безопасност на движението

| България, Добрич | dnews

Два пъти по-малко са загиналите в област Добрич в резултат на тежки пътно-транспортни произшествия през 2019 г. – 10 души, спрямо 2018 г. – 21 души. Намален е и броят на ранените при катастрофи – с двама по-малко - 166, спрямо 168 ранени през 2018. Данните е изнесъл по време на заседание на Областната комисия по безопасност на движението началникът на сектор КАТ в ОД МВР Жулиян Минев.

В доклада си за подобряване безопасността на движение по пътищата на територията на областта и пътнотранспортната обстановка през 2019 г. той е посочил, че по-добрите резултати се дължат на увеличената контролна и превантивна дейност по отношение на спазване на скоростните режими, употребата на алкохол и правоспособност на водачите.

Обработените данни на сектор КАТ показват, че най-често тежки катастрофи настъпват вследствие на блъскане в дърво, стълб или друго крайпътно препятствие. Висок е и делът на ПТП, възникнали поради движение с превишена и несъобразена скорост – 24 % от всички катастрофи. Пик на тежки произшествия от КАТ отчитат през миналата година в светлата част на денонощието – между 10.00-11.00 ч. и 17.00 – 19.00 ч. Най-ниска аварийност се наблюдава в четвъртък, а най-висока – в дните сряда и петък, посочва още в доклада си Жулиян Минев.

Директорът на Областния съвет на БЧК д-р Артюн Еринозов е докладвал, че през отминалата година организацията е работила за популяризиране дейностите от първа долекарска помощ и разширяване обхвата и повишаване качеството на обучение по първа помощ както сред подрастващите, кандидати за управление на МПС, така и сред служителите на КАТ. Сред проведените дейности са и състезания на общинско и областно ниво сред подрастващите по първа помощ. И за настоящата година БЧК има заложени обучения в програмата си и разширява кръга им – сред учениците, възрастните хора, пътните полицаи и служителите на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Ръководителят на Областно пътно управление е представил извършените в рамките на миналата година дейности по поддръжка на републиканската пътна мрежа на територията на област Добрич и планираните за настоящата година дейности.

Представителите на общините от областта са информирали за  предприетите дейности по повишаване безопасността на движение по общинските пътни мрежи.

Участие в заседанието е взела и Анжелина Тотева - заместник-председател на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“

Прочетете още