Два месеца протести. Защо българите искат да свалят правителството на Борисов?

Анализ на руската служба на Би Би Си за ситуацията в България от последните два месеца

| България, Коментар, Свят

Докато цяла Източна Европа наблюдава конфронтацията в Беларус, от другата страна на региона, в най-бедната и корумпирана държава на Европейския съюз, от два месеца продължават шумни и масови протести.

Техните участници вече са постигнали уволнението на няколко министри, но все още не са постигнали основната цел - оставката на цялото правителство начело с Бойко Борисов, което е обвинявано в корупция, беззаконие и връзки с олигарси.

Протестите - понякога хиляди, понякога относително малки - продължават. Пъстрата опозиция, обединена в неприязън към премиера и обкръжението му, блокира улици, мостове и магистрали, хвърля домати и яйца по МВР и изхвърля тонове мъртва риба пред сградата на правителството.

По принцип всичко протича спокойно, но миналата седмица, например, на голям митинг пред сградата на парламента, имаше сблъсъци: демонстранти хвърляха зеленчуци и камъни по полицията, която реагира със сълзотворен газ и задържания. В резултат на това десетки хора бяха ранени и десетки бяха арестувани.

България е най-бедната и според защитниците на правата на човека най-корумпираната държава в ЕС. Борисов и неговата партия ГЕРБ (Граждани за европейско развитие на България) управляват страната с кратки прекъсвания в продължение на 11 години и по-голямата част от обществото, както казва опозицията, е загубило вяра, че това правителство може да промени всичко.

Борисов отказва да подаде бързо оставка, като твърди, че неговата партия все още е най-популярната в страната. Това е вярно, но не за всички.

ГЕРБ води в анкетите: според последните усреднени данни 28% са готови да гласуват за него, което е с 5% повече от основната опозиционна социалистическа партия. Но в същото време, според социолозите, по-голямата част от българите - около 60% - подкрепят протестите и искат премиерът да подаде оставка.

Досега Борисов е уволнил няколко министри, включително тези, за които се твърди, че са най-тясно свързани с олигарсите, а също така инициира изменения в конституцията, след което обещава да напусне и да проведе нови избори.

Измененията предполагат, по-специално, намаляване на броя на членовете на парламента наполовина и намаляване на мандата на главния прокурор. Опозицията обаче смята тези предложения за глупост.

„Той просто играе за времето, надявайки се, че протестите ще изчезнат. - каза за Би Би Си опозиционен привърженик, доктор по международно право и преподавател в Университетския колеж в Лондон Радосвета Василева.

"Може ли мафията да реформира системата? Отговорът е не", заяви президентът Румен Радев, който е в конфликт с Борисов от избора му през 2016 г., миналата седмица на откриващата сесия на парламента.

Бойко Борисов обеща да напусне, когато и ако бъдат приети конституционните му изменения - но опозицията казва, че това е хитрост.

"В момента България не се нуждае от конституционни промени. Вместо това разсейване ни трябват редовни избори, на които хората ще решават кой да бъде в правителството", каза професор от Университета на Северна Каролина Димитър Бечев пред Би Би Си. 

Следващите избори за Народно събрание на България трябва да се проведат едва следващата пролет.

Огнян Минчев, български политолог и директор на Института за регионални и международни изследвания, вярва, че протестиращите може да постигнат ранната оставка на премиера.

„Има голям шанс той да признае, че трябва да напусне - защото в противен случай би могъл да унищожи рейтинга си завинаги“, каза д-р Минчев пред Би Би Си.

Напускането в момента на Борисов, според Минчев, е възпрепятствано от екипа и някои задкулисни споразумения. Освен това той едва ли ще се съгласи с искането на опозицията за формиране на преходно правителство под егидата на своя политически враг, президента Румен Радев - по-скоро, смята Минчев, Борисов ще иска парламентарните партии да формират "техническо" правителство, което да се занимава с подготовката на изборите.

Протестиращите в България не успяха да постигнат оставката на правителството на Борисов и Гешев за два месеца, но Радосвета Василева отказва да счита протестите за напълно безрезултатни.

"За първи път в паметта си виждам, че и десните, и левите участват в протестите. Борисов успя да обедини хора, които обикновено не говорят помежду си", посочи тя.

Освен това отказът на Борисов да подаде оставка, според адвоката, говори за липсата на доверие в себе си и перспективите си за новите избори - и това трябва да вдъхнови опозицията. Преди това премиерът два пъти разпускаше правителството и парламента предсрочно - и двата пъти отново спечели изборите.

„Протестите обхванаха не определен слой, а цялото общество“, каза един от лидерите на протеста, съпредседател на партията „Да, България“ Христо Иванов в интервю в края на август. Има хора с флагове на ЕС и има евроскептици. "

Политологът Огнян Минчев добавя, че според неговата информация протестите се поддържат и от някои от изпадналите в изгнание български олигарси - и цялата тази хетерогенност на опозицията означава, че тя няма една единствена цел, освен оставката на Борисов, а фронтът "анти-Борисов" веднага ще се срути и ще се разпадне когато и ако успее да накара премиера да подаде оставка.

Протестиращите обвиняват правителството в задкулисни отношения с олигарсите Делян Пеевски и Ахмед Доган, както и във факта, че всички те използват прокуратурата като инструмент за оказване на натиск върху несъгласните - и затова изискват оставката не само на правителството, но и на главния прокурор Иван Гешев, както и реформа на прокуратурата.

"Един от ключовите структурни проблеми на българската правоприлагаща система е прокуратурата със съветска, вертикална структура и раздути правомощия, които не са ограничени от проверки и баланси. Критиците на българската прокуратура казват, че тази институция се е превърнала в инструмент за избелване на корумпирани политици и преследване на опонентите на правителството." , - написа Радосвет Василева в края на август.

Как започна всичко?

През юни в интернет се появиха снимки на Борисов, спящ в собствената си спалня, с пистолет на нощното шкафче и пачки банкноти от 500 евро и златни кюлчета в отворено чекмедже на нощното шкафче.

Борисов заяви, че снимката наистина е той, но снимката с пари и злато в чекмеджето на нощното шкафче е фалшива и обвини президента Радев, че го е снимал с дрон, който е влетял в спалнята.

Радев осъди публикуването на снимката като груба намеса в личния живот на премиера и отговори на обвиненията срещу него, че Борисов е параноик.

На 7 юли трима активисти на коалиция „Демократична България“, водени от Христо Иванов, акостираха в лятната резиденция на Ахмед Доган край Бургас и се опитаха да забият българското знаме на брега.

По закон плажът трябва да бъде отворен за всички, но след това се появиха пазачи и избутаха опозиционерите заедно със знамето във водата. Те излъчваха всичко това на живо във Facebook.

В същото време, както смятат опозиционерите, охраната, която не се е представила, служи в Националната служба за охрана, която на теория трябва да охранява висши служители, но не и олигарсите.

На следващия ден, 8 юли, президентът Румен Радев съобщи, че шефът на НСО генерал Красимир Станчев му е потвърдил, че охраната е от неговия отдел.

Ден по-късно полицията и прокурорите претърсиха офисите на секретаря и съветник на президента Радев, Иля Милушев и Пламен Узунов (самият президент се ползва с имунитет).

Главният прокурор Иван Гешев обяви на пресконференция, че обиските са извършени заради злоупотреби с длъжност и незаконно изземване на класифицирани документи, но тези случаи не са свързани с плажа на Росенец.

На същия ден, 9 юли, започнаха демонстрации с искане за оставката на Борисов и Гешев, а хиляди протестиращи блокираха центъра на София.

Затънал в бедност

България е най-бедната страна в Европейския съюз: БВП на глава от населението през миналата година е около 9500 долара.

В Русия тази цифра е около 11,6 хиляди долара, средната стойност за Европейския съюз е повече от 24 хиляди долара, посочва Би Би Си.

Дори съседна традиционно бедна Румъния, която беше приета в ЕС през 2007 г. заедно с България, е отишла доста напред: 12,5 хиляди долара на глава от населението.

Корупцията върви ръка за ръка с бедността: в индекса за възприемане на корупцията на Transparency International България е на 74 място от 180, най-ниското сред страните от ЕС.

„Репортери без граници“ поставя България на 111-о място в своя индекс за свобода на печата, което е неприлично за европейска държава: според тях българските власти оказват натиск върху независими журналисти и помагат на лоялни издания с пари от еврофондовете.

Русия по този индекс е на 149-то място (от 180), Украйна е на 96-то, най-близката държава от ЕС в класацията, Унгария, е на 89-о.

Кой е Бойко Борисов?

61-годишният Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ (Граждани за европейско развитие на България) управляват България от 2009 г. насам с едно относително дълго и едно кратко прекъсване.

През 80-те години на миналия век, през ерата на социализма, Борисов постъпва на служба в Министерството на вътрешните работи, в пожарната, но много бързо става преподавател в Полицейската академия и в института към МВР.

Тогава, в началото на 90-те години, Борисов подава оставка от МВР с чин майор и основава охранителна фирма, а тази фирма охранява бившия български лидер Тодор Живков и бившия цар на България Симеон II, който се завръща от изгнание през 1996 г., а през 2001 г. става министър-председател.

През същата 2001 г. Борисов става главен секретар в Министерството на вътрешните работи с чин генерал.

През 2005 г. той е избран в парламента от партията на Симеон, но остава в Министерството на вътрешните работи, но през същата година все пак напуска министерството - когато печели кметските избори в София.

След това, през 2006 г., Борисов създава партия ГЕРБ и през 2009 г. печели с нея парламентарните избори.

През 2013 г. Борисов подаде оставка поради масови протести, но се завърна на следващата година като победител в парламентарните избори.

През 2017 г. правителството на Борисов подаде оставка отново, този път поради победата на Румен Радев на президентските избори, но ГЕРБ веднага, три месеца по-късно, отново спечели парламентарните избори.

Пеевски и Доган

40-годишният Делян Пеевски е медиен магнат, той контролира половината от водещите български вестници, както и кабелна телевизионна мрежа.

Пеевски е депутат от партия Движение за права и свободи (ДПС), която представлява основно турски и други национални малцинства в България.

През 2013 г. Пеевски беше шеф на Държавната агенция за национална сигурност за един ден: веднага след като парламентът го назначи на тази длъжност, но избухнаха масови протести и Пеевски подаде оставка.

Ахмед Доган е почетен председател на Движението за права и свободи, в което Пеевски също е член.

Мълчание на Европейския съюз

Много опозоционни политици са възмутени от факта, че Брюксел, който от години се кара с министър-председателя на Унгария Виктор Орбан и управляващата партия "Право и справедливост" в Полша, не казва нищо за България.

По отношение на сблъсъците пред парламента в началото на септември, Европейската комисия заяви само, че наблюдава ситуацията и че използването на сила трябва да бъде пропорционално.

През последните години Европейският съюз дори от време на време хвали Борисов за неговите реформи и борбата с корупцията.

През юни в отговор на публикуваните снимки от спалнята Борисов заяви, че враговете му искат да попречат на влизането на България в еврозоната.

Радосвета Василева е сигурна, че мълчаливата подкрепа на ЕС е една от причините, поради които Борисов отлага оставката си.

"Европейският парламент бавно се събужда, защото вече е залят с оплаквания от българи. Но основната причина, поради която Борисов все още не е напуснал, е подкрепата на Европейската народна партия (алиансът на основните партии в Европейския парламент - Би Би Си), най-мощната партия в ЕС - казва Василева пред руската служба на Би Би Си. - Но сега той се превръща в тежест за тях. "

В самото начало на протестите посолството на САЩ излезе с изявление, което опозицията счита за подкрепа.

"Всеки народ заслужава правосъдна система, която не е подчинена на политическите партии и се ръководи от принципа на върховенството на закона. Подкрепяме българския народ, който чрез мирни средства се стреми да повиши доверието в демократичната система и да се застъпи за върховенството на закона в България. Никой не е над закона", се казваше в изявленито на американското посолство в София.

Бел. Ред. Преводът е на редакцията, със съкращения

Прочетете още