Доста по-малко чужденци, но повече българи почивали във Варненско през август

| България, Варна

Приходите от нощувки през август във Варненска област достигат близо 49 млн. лв., което е с над  51 % по-малко в сравнение с август миналата година. Регистриран е срив на приходите от чужди граждани с 61 на сто, докато от български граждани има увеличение с близо 35 процента. Това съобщават от отдел „Статистически изследвания - Варна“ към Териториално статистическо бюро – Североизток.

Най-голям спад на нощувките (с 63 на сто) се наблюдава в местата за настаняване с 3 звезди.

От всички пренощували лица близо 45 на сто са българи, като по-голяма част от тях са нощували в хотелите с 4 и 5 звезди и са реализирали средно по 3.5 нощувки. 

Сред чужденците най-много нощувки са реализирали гостите от Румъния, Полша, Германия и Украйна. Пренощувалите чужденци са 103 хиляди, като най-висок e делът на гостите от Румъния - 71.5%. След тях се нареждат тези от Полша - 8.2%, от Германия - 7.3% и от Украйна - 3.4%. Хотелите с 4 и 5 звезди са предпочитани от 83.3% от чуждите граждани, като средният брой реализирани нощувки в тях е 4.7.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване в областта през август 2020 г. е 48 %, като тя е най-висока в хотелите с 4 и 5 звезди – 59 на сто.

Прочетете още