Дончева: Някой смята, че ще държи властта, като държи футболната А-група

"Васил Божков може да иска да е независим, ама тези хора не са съгласни", казва лидерът на „Движение 21"

| | Йовка Йовчева

ГЕРБ от поемането на властта се занимава с активни процеси на преразпределяне на финансови ресурси и на бизнеси. Така лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева определи събитията около т.нар. „хазартна война“, която се разгоря заради намерението на управляващите да остави само в ръцете на държавата организацията на лотарийните игри.

 „Васил Божков едва ли ще е на крайна загуба след изхода от тази история - той може да осъди държавата, но това ще стане след време“, допълни тя.

За лобизма в хазарта и не само 

По повод предлаганите промени в хазарта Татяна Дончева коментира: „Тези хора са лобисти – те са във властта като излъчени от някаква бизнес група, която има към тях определени задачи. Дали ще трябва да прокарат някакви разрешителни, дали ще трябва да намаляват данъци или въобще да ги махаш...“.

„Купуването на една комисия по хазарта на акта не е еднократен процес. То е процес, в  който си рекрутираш свои хора – на ниските нива, на средните, ако ти падне и на горните. Това е пробвано дълго време, но като сегашната коалиция, като сегашните водещи фигури – просто не са били толкова нагли предишните“, каза още Дончева по повод твърдението на Валери Симеонов, че комисията по хазарта била купена.

Татяна Дончева напомни, че има някога раздадени пари и такива, които са придобити през последните 30 години с дейност. „Тази дейност е била върху закони, които в голямата си част са лобистки, но така или иначе по правилата. Така са направени правилата по мярка точноза човека“, обясни лидерът на „Движение 21“ по повод случващото се по отношение на хазартния бизнес.

ГЕРБ се занимава с преразпределяне на средства и бизнеси

„ГЕРБ, поемайки властта, започна да се занимава с активни процеси на прерадпределяне на финансови ресурси и на бизнеси. Първо искания да се отчисляват пари от страна на бизнеса, достъп до определени обществени поръчки на точно определени хора, коио са наши. В този смисъл Васил Божков може да иска да е независим, ама тези хора не са съгласни. Това, което се иска да ти приберат бизнеса, да го дадат на някой техен“, каза Татяна Дончева.

„И аз съм от „Левски“ – не може „Левски“ да става шампион като елиминираме другите и ги извадим от състезанието, искам да стане шампион като бие“, коментира още тя.

„Пари от футбол се печелят само като не влагаш пари в него“

„Един бивш собственик на „Левски“ ми каза, че собствениците сега – едно слабичко момче и падишаха, им трябват само футболните агитки. „Добре бе, тези футболни може да им трябват на тях, а на тези хора, които гледат футбол това ли им трябва?!?, попита Дончева.

Тя напомни, че Васил Божков е бил президент на ЦСКА, сега е президент на „Левски“. „Общо взето знам разбирането, че пари от футбол се печелят, само като не влагаш пари. Много президенти на футболни клубове бяха натиснати да станат президенти срещу определени неща, които да им бъдат решени. По този начин някой смята, че ще държи властта, като държи футоблната А-група. Няма значение има ли футбол, има ли какво да гледаш“, допълни тя.

Кризите не друсали властта, а народонаселението

По думите й Божков може да осъди държавата, но това нещо ще стане след време. Който е тръгнал срещу държавата, всичко му е било много трудно, каза Татяна Дончева. Според нея обаче Васил Божков няма да е на крайна загуба от тези събития, защото е математик и умее са си прави сметката.

„Тези обаче, които се уповават на властта, за да им реши някакви проблеми трябва да знаят, че тя си решава нейните си проблеми във връзка с обогатяването. Всички тези кризи не друсат властта, те друсат народонаселението“, обобщи тя.

По думите на Дончева кризата в Перник е показала, че водният сектор в България се управлява изключително дилетантски.

„Освен съдебни процеси са нужни реални действия за изграждането на съоръжения и тяхното компетентно поддържане - нещо което ГЕРБ не прави, защото залага на политически назначения“, коментира още лидерът на „Движение 21“ и даде пример с назначения за шеф на ВиК-Перник кадър на ГЕРБ.  

Тя е скептик, че ще има реално наказани за ситуацията в Перник.

Чуйте част от аргументите й. Слушайте и целия разговор с Татяна Дончева в предаването на Дарик „Реактивно“.

Прочетете още