Доналд Тръмп с реч за националния празник на САЩ - 4 юли

| Свят, Общество

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп предупреди, че антирасистките протести се опитват да изтрият историята на страната и заплашват устоитe на американската политическа система.

В реч пред 7 500 привърженици на планината Ръшмор за националния празник 4-ти юли, той заяви, че левичарската културна революция е насочена срещу американската революция. Държавният глава говори в подножието на монумента, изобразяващ четирима американски президенти.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп произнесе страстна реч по случай Деня на независимостта в подножието на прочутия монумент, изваян в скалите с образите на четирима американски президенти в Маунт Ръшмор, щата Южна Дакота. Той отправи директен призив към разочарованите бели избиратели четири месеца преди изборите през ноември, в които ще се бори за втори мандат в Белия дом, предаде Асошиейтед прес.

Говорейки за оскверняването на паметниците на видни исторически личности, той каза, че "поддръжници на новия крайно ляв фашизъм" в САЩ искат да унищожат историята на страната и да "низвергнат американската революция". Според него онези, които се опитват да събарят паметници, са вандали, "стремящи се да разрушат връзките на любов и вярност", които американците изпитват към страната си и един към друг. "Тяхната цел не е по-добра Америка. Тяхната цел е да разрушат Америка", подчерта Тръмп. Той нарече тези изстъпления проява на нов тоталитаризъм. "Не се съмнявайте, че тази културна революция от ляв тип има за цел да погуби американската революция", подчерта Тръмп и заяви, че вандалите трябва "да бъдат спрени максимално бързо".
"Радикалната идеология, която атакува нашата страна, си пробива път под знамето на социална справедливост", предупреди президентът и призова американците "да защитят и запазят своята история, наследство и велики герои. 

Прочетете още