Документална изложба за Кристо се открива през септември в Париж

| Култура

30 рядко показвани досега произведения на изкуството, фотографии и факсимилета, посветени на раннитегодини на световния артист с български произход Христо Явашев, ще бъдат изложени в галерията на Българския културен институт в Париж тази есен. „Кристо. От Габрово до Триумфалната арка“ е документална експозиция, която разказва историята на фамилия Явашеви, най-ранните години на детето Кристо и първите художествени изяви на младия артист. Събитието се откривана 16 септември т.г. и е рядък шанс за жителите и гостите на града да надникнат в част от биографията на артиста, която светът малко познава - неговият „български период“.

Сред експонатите има лични снимки, предоставени от членовете на семейството, както и документи от българския държавен архив и други институции. Показани са ранни произведения на Христо Явашев от студентските му години и скъпо пазени спомени от приятели и съученици. Изложбата проследява формирането на Кристо като един от най-разпознаваемите артисти-новатори в изкуството на ХХ и ХXI век, предина 21 той да поеме сам по рискования път на художник-емигрант отвъд Желязната завеса. „Кристо. От Габрово до Триумфалната арка“ е съвместна инициатива на Музей на хумора и сатирата и Българския културен институт в Париж с подкрепата на Община Габрово и Министерство на културата. Изложбата е посветена на дългоочакваното и отложено през 2020 изпълнение на проекта на твореца по опаковането на Триумфалната арка тази година във френската столица.

Експозицията ще бъде представена в галерията на Института от 17 септември до 30 ноември 2021 г. Тя е адаптация на проекта „Роден в Габрово“, реализиран в Габрово през 2017 г и в София през 2019. „Кристо. От Габрово до Триумфалната арка“ е част от инициативите за създаване на Център за съвременно изкуство “Кристо и Жан-Клод” в родния град на Кристо, Габрово.

В началото на годината беше решено той да се помещава в сградата на бившия Техникум по текстил.

В изложбата са използвани експонати и материали, любезно предоставени от:
Елка и Стефан Явашеви
Даниела и Анани Явашеви
ЕвгенияАтанасова-Тенева
Гео Кукудов
Драган Немцов
Недялко Данов

Държавен архив – Габрово
Регионален исторически музей – Габрово

Куратор: Маргарита Доровска
Текстове: Евгения Атанасова-Тенева
Проучване: Евгения Атанасова-Тенева, Елена Николова, Маргарита Доровска, сдружение „Нашетопо-голямоГаброво“
Превод на френски език: Станимир Делчев
Превод на английски език: Трейси Спийд
Изложбен и графичендизайн: Мартина Денева
Организатор в Париж: Десислава Бинева

Прочетете още