Доброволци взеха нещата в свои ръце и ремонтираха детското интензивно отделение на Педиатрията

Отделението отваря врати на 3-ти февруари

| | Севделина Илиева

Специализирана болница за активно лечение на детски болести  „Проф. д-р Иван Митев“днес отвори ремонтираното си интезивно отделение . Преди няколко месеца майки и доброволци взеха нещата в свои ръце след излезе пост във фейсбук със снимки, показващи в какво състояние са стаите и в какви условия работят лекарите в педиатрията.  Няколко дни преди това анестезиолозите и педиатрите от отделението напуснаха и така се наложи то да бъде затворено. 

Настоящият ремонт е осъществен благодарение на даренията от инициативата „#За доброто”, която успя да събере 22 хил. лева. Освен пари е дарена и нова медицинска апаратура, нови климатици, хладилници, а някои от доброволците са помогнали и в самата ремонтна дейност.

Материалните дарения са на стойност над 30 хил.лева. 

"Всичко това, не е просто мъничък козметичен ремонт. Имаме нов стол за провеждане на манипулации, имаме нов негативоскоп, имаме нов пистолет за интраосални игли и това е едно ново начало." - каза доц. Илиев.

За пръв път детското интензивно отделение ще има интраосална машина за поставяне на венозен източник, който служи за бързо вливане на лекарства директно в костта. Кремена от инициативата „#За доброто”, обясни че се очаква доставка на още няколко допълнителни неща като нови щори за прозорците, например.

"Може би не е нещо голямо, но за нас като родители е важно. Важно е защото има проблеми, които трябва да се решават сега. Често ни питат дали това не е работа на държавата, ами питайте държавата. Ние като родители считаме, че е наша работа, когато трябва да помагаме на децата си и тяхното по-добро лечение."

Лекари анестезиолози има, но продължава да има проблем с намирането на медицински сестри.  Директорът на лечебното заведение д-р Русинов съобщи, че отделението ще започне да приема пациенти от 3-ти февруари.

Прочетете още