Добрич ще има нов център до няколко години

Предстои да бъде обявен конкурс за идеен проект за нова визия на централната градска част

Центърът на Добрич ще придобие нов облик през следващите години, съобщиха от кметството. За целта от общинското ръководство са организирали онлайн анкета сред добричлии как да изглежда новият център. От проучването става ясно, че гражданите предпочитат в централната градска част да преобладават цветни площи, зелени фигури, фонтани и беседки за отдих, информира кметът на Добрич Йордан Йорданов. Предстои от общината да обяват конкурс за идеен проект, като в него ще бъдат поканени за участие архитекти от страната и чужбина.

Проектът ще включва изцяло нова визия на цялата централна градска част – от пл.”Демокрация”, през ул.”България” до  ул.Независимост”. Предвид мащабността на дейностите, те ще бъдат разделени на отделни етапи. Стремежът на кметския екип е до края на мандата да бъде завършен първият етап от ремонта – участъкът от пл.”Тракия” до бул.Трети март – р-т „Стара къща”.

По първоначални груби изчисления за целта ще бъдат необходими между 2,5 и 3,5 мил.лева, прогнозира кметът на Добрич. По думите му специално внимание ще се обърне на пешеходната настилка, като очакванията са тя да бъде от гранитни плочи и големи павета с дебелина между 8 и 12 см.

„Необходима е радикална промяна в централната градска част” – категоричен бе и зам.-кметът на Добрич инж.Пенчо Керванов. Той припомни, че през  2006 г. е издадено разрешение за благоустрояване на пешеходната зона по бул.”25-ти септември”, като проектирането е възложено на софийско проектантско бюро. Изборът на тогавашните проектанти за настилката са декоративни плочи от немската фирма „АВС клинкер груп”. „Основен критерий за избор на тези клинкерни павета е устойчивост за транспортно и пешеходно натоварване, а тяхната дебелина е 60 мм.” – разказа инж.Керванов.

През 2009 г. по искане на възложителя проектът е променен и декоративните плочи вместо с  дебелина 60 мм, вече са по 20 мм и 15 мм. „Чисто инженерно -  намалявайки дебелината на плочата наполовина, нейната носимоспособност се намалява четири пъти” – разясни инж.Керванов. Проектът е завършен и въведен в експлоатация през 2012 г. Още от самото му въвеждане обаче започват непрекъснати ремонти и вече има цели участъци от центъра, които са в много лошо експлоатационно състояние.

Според зам.-кмета Керванов  общинското предприятие „Комунал ефект” ремонтира най-компрометираните участъци, но тези ремонти са  кратковременни и решават  проблемите за не повече от 6 до 8 месеца.

Освен всичко друго, при реконструкцията на центъра е била  изсечена горната част на кореновата система на дърветата в този район. А това според специалистите,  води до заболяване и намаляване на устойчивостта им на вятър. Според общинска справка в момента 54 дървета са в такова състояние и трябва да бъдат премахнати.  

Ремонтни дейности, макар и в по-малък мащаб, предстоят и в градския парк „Свети Георги”. Най-компрометираните участъци там са езерото и алея „Романтика”. Проблемите датират още от 2018 г., когато започват течове от езерото. Наблюденията показват, че само за седмица нивото на езерото спада с 25-30 см., което се дължи най-вероятно на нарушена хидроизолация, смятат от общината. Ако не се вземат мерки, течовете ще се отразят фатално на околната инфраструктура и ще започнат пропадания, отчитат от кметството. Ремонтът на парка е извършен през 2014 г., а гаранционният му срок е 20 години.

Прочетете още