Без сериозна зима до края на януари /Обновена/

Над Балканите и Източна Европа до понеделник ще се пренася по-топъл въздух, след това средиземноморски циклон може да ни донесе и сняг във вторник и в нощта срещу сряда

test

Къде е тази зима? Скри се отново, до този извод достига Синоптичната комисия на редовното си петъчно заседание.

След сравнително краткия, но доста студен период, отново навлизаме в нещо като късна есен, когато температурите ще се колебаят, дали да са зимни, дали да са есенни и сняг ще има само в планините.

Идващите почивни дни ще преминат под знака на по-топло време, особено на изток, но с превалявания от дъжд и в събота, и в неделя, но най-вече в понеделник.

Центрове на ниско налягане от Средиземно море ще влошат времето над страната и ни очакват превалявания главно от дъжд, в планините от сняг.

Чак в понеделник на места по високите западни полета дъждът временно може да премине в сняг, но вероятността за сериозно зимно време е малка. Но трябва да се следят краткосрочните прогнози, защото циклоните имат променлив характер и могат да поднесат изнанада. 

Миналият вторник Синоптичната комисия прогнозира затоплянето в края на тази седмица, днес, в петък, моделите потвърждават тази прогноза, като на изток температурите ще са доста над обичайните. Но пък не потвърдиха прогнозите за сняг във вторник с образуване на снежна покривка.

Ревизия: Към 06:00 в събота, GSF модела на WeatherOnline промени прогнозата за движението на циклона, който във вторник ще преминава през Южните Балкани. Според новата ревизия, центърът на циклона ще премине южно от страната през Егейско море и това може да донесе валежи и от сняг над южните и югоизточни райони от страната.

Този топъл период ще приключи в понеделник и от вторник до петък температурите ще бъдат по-ниски.

Евентуално около четвърти февруари можем да очакваме ново по-сериозно влошаване на времето с повечко валежи, но това са предварителни прогнози. Вероятно в края на януари и в първите дни на февруари и температурите отново ще се повишат значително над обичайните за този период и ще имаме пак топло зимно време, което вече не ни изненадва.

Тази зима е много мека в района на Балканите, за разлика от Далечния Изток - Североизточен Китай, Япония, Северна и Южна Корея.

Над 60 души са загинали в Япония при разчистване на затрупани от сняг къщи

В средата на януари китайците имаха проблеми с корабоплаването край североизточните си пристанища заради образуването на морски лед, което не се бе случвало от дълго време. Япония преживява студена и снежна зима, разбира се нейните северозападни и северни части.

В Китай бяха измерени рекордно ниски температури този януари, а въглищното производство стигна почти 3 млрд. тона добив, тъй като отоплението и производството на ток е главно от изкопаемите горива.

Китайците планират строителството на топлоцентрали на въглища в близките години в района Вътрешна Монголия, които да произвеждат до 10 гигавата ток, което някак си не се вписва в общия повик за ограничаване на въглеродните емисии. То и няма как, защото на развиващата се китайска икономика и трябва евтина електроенергия, която може да се произведе само от въглища, природен газ и атомни централи. Разбира се те развиват е възобновяемите източници, но техния дял в енергийната им система е твърде нисък.

Като заговорихме за въглеродни емисии и зелени политики, Синоптичната комисия направи кратък анализ на промяната, която настъпва в политиката на новата американска админстрация на демократа Байдън, който бързо връща САЩ в Парижкото споразумение за климата, а в дългосрочен план ще се опита да ограничи въглеродния отпечатък на американската икономика.

Предизборните обещания на Джо Байдън

Дали това ще се получи е въпрос с повишена трудност, но пред европийските икономики идват трудни дни, защото преминаването на европейската енергетика главно към възобновяеми източници води до скъп ток и проблеми въобще със стабилното електроподаване. 

Такива проблеми вече се случват в Австрия и Германия, както и в други европейски страни, които спряха голяма част от централите с изкопаеми горива и сега изпитват трудност да балансират енергийните си системи.

Синоптичната комисия обобщава - топло време с валежи до вторник, после относително застудяване и към края на януари ново затопляне.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още