Днес почитаме св. Григорий Богослов

| България, Добрич | dnews

На 25 януари (по нов стил) се чества денят на св. Григорий Богослов и в календарите е отбелязан като имен ден на всички носещи името Григор, Григорий, Гриша.

Григорий Богослов или Григорий Назиански e християнски светец, нарежда се сред най-заслужилите от  отците на църквата, близък съратник на много църковни прелати и Василий Велики. 

Григорий е син на епископа на град Назианз, от 362 година е презвитер, от 372 година – епископ на град Сасим. Председателства Втория вселенски събор през 381 година. Автор на „Слова за богословите“, духовни стихове и множество послания. Един от създателите на учението за богочовешката природа на  Иисус Христос. Оказва огромно влияние на следващите църковни писатели. Паметта му се почита на 25 януари.

Свети Григорий, Св. Василий Велики и брат му Св. Григорий Нисийски образуват тризвездието на "тримата Кападокийци". Св. Григорий е майстор на словото и на стихотворната реч.
 
В своята теология Григорий защитава доктрината за  Светата Троица, включвайки Иисус Христос и Свети Дух. Той изтъква, че Иисус не престава да е Бог, когато става човек, нито пък че губи божествената си природа, когато взима човешка природа.

Прочетете още