Днес почитаме паметта на Св. Климент Охридски

| България, Плевен | dnews

Православната църква почита днес паметта на Св. Климент Охридски – един от най-значимите български средновековни писатели, основател на Охридската книжовна школа и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Той е един от Светите Седмочисленици.

Предполага се, че Климент Охридски е роден в Солун и е роднина на светите братя Кирил и Методий. В Рим той е ръкоположен в свещенически сан. След смъртта на Методий през 825 г. Климент, заедно с другите ученици на Кирил и Методий, намира добър прием в България.

Първоначално създава книжовен център в Охрид, а по-късно, след като на събора в Преслав през 893 г. е избран за “пръв епископ на българския език”, се премества в българската столица и в продължение на 30 години превежда от гръцки на български, бил е и учител. Опростява създадената от  братята Кирил и Методий азбука, от глаголицата създава кирилицата – азбуката, на която пишем и днес.

Автор е на редица трудове. Учениците му само в северозападна България били повече от 3500. Климент построил много църкви и манастири. Умира на 27 юли 916 г. Този ден става ден за почит на всички ученици на Кирил и Методий, а паметта му се почита на 25 ноември, когато е именният му ден.

Прочетете още