Днес е денят на надеждата, заяви Румен Радев пред НС (обновена)

Трябва да имаме кабинет с широка парламентарна и обществена подкрепа, заяви президентът

| България, Политика

Искам да поздравя народните представители и да им пожелая успех, заяви президентът Румен Радев минути преди откриването на първото заседание на 46-ото Народно събрание. Оценката ми за служебното правителство е положителна, то започна важни промени, коментира държавният глава и добави: Служебното правителство започна важни промени в обществото ни, в държавата. Надявам се, и е редно, излъченият редовен кабинет от Народното събрание да продължи с оздравяването на държавността и модернизацията на страната.

Групата на „Демократична България“ дойде организирано до Народното събрание

Румен Радев отбеляза, че от решителните действия на народните представители зависи да се възстанови доверието в най-важната институция в парламентарната република. Голямата задача пред нашите народни избраници е възстановяването на парламентаризма, укрепването на държавността, ефективното законодателство в интерес на обществото, реалният парламентарен контрол върху изпълнителната власт. Но най-важната, непосредствена задача е съставянето на редовен кабинет. Преди три месеца от трибуната на Народното събрание отправих ясни послания в тази посока и те остават толкова актуални днес, колкото и тогава, каза държавният глава.

Мика Зайкова: Следващият премиер трябва да бъде млад и с енциклопедични знания

Политическите партии ясно съзнават своята отговорност, посочи президентът. Убеден съм, че народните представители и политическите партии в парламента ясно осъзнават своята отговорност да излъчат редовен кабинет, това е най-важното към момента, каза Румен Радев.

България не може да си позволи да пилее повече историческо време, трябва да имаме кабинет и то кабинет с широка и парламентарна, и обществена подкрепа, заяви държавният глава.

Радев каза в отговор на въпрос, че в момента, в който Народното събрание се конституира, той ще стартира конституционно определената процедура за консултации и за връчване на проучвателен мандат. Той добави, че зависи какво ще се случи днес и утре.

Президентът не коментира оттеглянето на Николай Василев, посочвайки, че това е решение на политическата партия. На въпрос коя ще е третата политическа сила, на която би дал мандат, ако се стигне дотам, Радев отговори, че зависи от това какво става с първия и втория мандат и как тече диалогът между политическите партии.

Президентът беше попитан и за коментар на последния европейски доклад със заключенията за прокуратурата и как гледа на новосформираното дело от вчера по отношение на протестите. Според мен тревожните констатации и от страната, и от чужбина, за състоянието на правосъдието, борбата с корупцията, медийната среда, трябва най-сетне да доведат до промени, посочи Радев. Що се отнася до вчерашните коментари на спецпрокуратурата, ние очакваме спецпрокуратурата да започне да борави с факти, а не да съчинява приказки, коментира президентът.

Той поздрави народните представители в 46-ото Народно събрание и им пожела успех. Нека пожелаем успех на нашите народни представители, днес е денят на надеждата, всички очакваме, каза държавният глава.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още