Директна търговия с производители и занаятчии чрез виртуална платформа „FairDeal”

„FairDeal” - разработена по проект мрежа–платформа за бърза доставка на уникални занаятчийски продукти ще свързва директно онлайн производители и занаятчии от северна България и южна Румъния с широка потребителска таргет група. Очакванията са от българска страна да се регистрират над 6000 занаятчии и фермери на селскостопанска продукция, а от северната ни съседка те да са поне около 3000.

Водеща организация в реализирането на амбициозния проект е Община Велико Търново, в партньорство с Асоциация „Диманш“ (Румъния), Двустранна Българо-Румънска Търговска Камара (България) и Национален театър „Марин Сореску“ – Крайова (Румъния). Финансирането е по програма Interreg, а стойността на проекта е 950 000 лева, от които собственото финансиране на Община Велико Търново е 630 000 лева.

Проектното представяне направи Мариела Цонева, директор на Дирекция „Проекти и програми”, а Павел Христов, ръководител на проекта очерта ползите и значението от подобна „честна сделка“, каквото означава в превод името на платформата.

Уеб базираното приложение е достъпно за всички заинтересовани лица, дава възможност за оптимизиране на връзката „доставчик – клиент“. Предимство е възможността за интеграция с доказани търговски портали. От друга страна се осигурява виртуална информация за продуктите, дейността на заинтересованите търговци и занаятчии от трансграничния регион. Голямата цел е насърчаване на малкия и средния бизнес. Освен материали и семинари, проектът предвижда и дистанционно обучение за работа с платформата, в т.ч. и безплатни онлайн обучения и курсове чрез профила info@fairdeal.“, каза Павел Христов.

Той уточни, че Община Велико Търново не е посредник между производители и крайни клиенти в тази виртуална търговия. Цените ще бъдат договорирани между доставчика и клиента, но нормативно връзката е съобразена с българското, румънското и европейско законодателство, както и е направено допитване с НАП, за да се избегнат нередности при директната търговия, допълни още Мариела Цонева.

При представянето на платформата интерес са проявили занаятчии, занимаващи се с дърводелство и произвеждащи плетива, бижута и др.

По проекта има изградени и 38 павилиона, даващи възможност на производителите и занаятчиите да представят своята продукция в различни базари и изложения от двете страни на река Дунав. 

Цялостна презентация на продукта ще бъде направена на 20 февруари във Велико Търново.

Прочетете още