Димитър Пенев представи в Плевен книгата - автобиография "Стратега"/СНИМКИ/

На 16-ти октомври в Плевен беше представена биографичната книга „Стратега” на легендарния футболен треньор Димитър Пенев.

Събитието се състоя в зала „Катя Попова“ в присъствието на десетки почитатели на колоритния професионалист, който беше част от блестящото представяне на България в Световното първенство по футбол през 1994-та година като треньор на българския национален отбор, който спечели тогава завидното 4-то място.

Луксозната биографична книга „Стратега“ е свързана с отбелязването на 75-годишния любилей на Димитър Пенев. В нея, в повече от 260 страници са представени различни моменти от живота и кариерата на познатия на всички негови фенове като „Пената“. Димитър Пенев е главен селекционер на националния отбор на България по футбол, достигнал до Четвърто място на Световното първенство по футбол в САЩ през 1994. Той води отбора и на Европейското първенство по футбол през 1996 г. в Англия. Обявен е за треньор №1 на ХХ-ти век на България. Награден с орден „Стара Планина“ – първа степен.

Книгата „Стратегът“ – за най-легендарния български футтболен треньор е написана в съавторство с журналиста- плевенчанин Иво Тонков.

Димитър Пенев беше посрещнат с възгласи:  „ЦСКА“ от група фенове на футболния клуб, на който Пената е посветил голяма част от живота си.

“Футболът е еднакъв навсякъде, но когато говорим за задачи, организация, ред и дисциплина, това трябва да се произвежда от самия треньор, за да може по-бързо да имаш представа и контрол над изпълнителите – футболистите. Когато една игра е колективна трябва да се подчинява и да се добавя от всеки един – от неговите качества, защото е колективна игра“, каза Димитър Пенев.

Журналистът Иво Тонков информира аудиторията, че книгата “Стратега“ е вече на пазара. Тя е написана и завършена като оформление за малко повече от година. Книгата съдържа 200 снимки, много от които виждат бял свят за пръв път.

Водещият на събитието – актьорът Веселин Плачков представи пред гостите в зала „Катя Попова“ стихотворението „Чудото“, написано от плевенския поет и дългогодишен директор на Драмтичен театър „Иван Радоев“ Илко Иларионов в чест на легендарния Димитър Пенев и забележителното му участие като треньор на българския отбор в световно футболно първенство през 1994-та гоодина в САЩ.

Като домакин на събитието, кметът на Плевен Георг Спартански връчи на Димитър Пенев почетен плакет на Община Плевен като към това добави и специален „аристократичен“ подарък. Той отправи и свои думи на признание към величината на приноса на „Пената“ към българския футбол:

„Футболна България благодари на Димитър Пенев, че го има и нека да му пожелаем още дълги години да го има и да ни радва със своето присъствие и със това, което знае и умее, и ако има кой да го чува и да гледа, нека да пие вода от извора“.  

В срещата участваха представители на фенклуб ЦСКА, общински съветници и граждани. Любопитство към представянето на книгата „Стратегът“ прояви и певицата Марияна Попова.

На въпрос, дали ще се повтори 1994-та година за българския футбол, Димитър Пенев отговори: „Трябва да се обърнем към баба Ванга, въпреки, че вече я няма, но нейни материали излизат и сега, и тя да предскаже, какво ще правим занапред и имаме ли битието, основните качества“.

На въпрос, какво липсва на днешните футболисти освен спортно-технически възможности и мотивация, спрямо техните колеги преди десетилетия, Димитър Пенев се въздържа да отговори „поради това, че много често е срещал обратно тълкуване на това, което е казал“.

По време на срещата, Пената не пропусна да спомене истории, свързани с неговия приятел актьорът Стефан Данаилов, както и с Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков. Интересен коментар предизвика и фактът, че съпругите на Димитър Пенев и големия български футболист Борис Гаганелов са сестри – близначки.

В духа на неговия типичен стил прозвуча момент от спомените му за времето на 60-те и началото на 70-те години на миналия век, когато: "децата не тръгваха на детска градина на 1 или две години, а на 6 - 7 години, малко преди първи клас...".

Прочетете още