Диана Ковачева: Тази година не трябва да има матури за 4 и 10 клас

Ковачева приема аргументите, че поради онлайн обучението децата не се чувстват достатъчно подготвени, за да проявят най-добрите знания, които са придобили

| България, Общество

Диана Ковачева подкрепя исканията на ученици и родители матурите за 4-и и 10-и клас да бъдат отменени, стана ясно от разговора с националния омбудсман пред БНТ.

Ковачева приема аргументите, че поради онлайн обучението децата не се чувстват достатъчно подготвени, за да проявят най-добрите знания, които са придобили.

Омбудсманът Диана Ковачева поиска отмяна на матурите за IV и X клас

"Още повече, че матурите за 10 клас в момента са върху материала от 9 и 10 клас. Онлайн обучението беше в по-голямата част от времето. ненужен риск се създава със събирането на малко деца от 4 клас, на по-големи деца от 10 клас, още повече, че за самите деца нищо не следва от тези матури."

Според Ковачева и двата проблема - за подготовката на учениците и за здравния риск са еднакво важни. Тези матури на практика оценяват учителите, училището, системата, а не толкова учениците. Що се отнася до онлайн обучението, вече са ясни дефицитите на това обучение.

Учениците с молба до образователния министър за отмяна на изпитите за 10 клас

Имаше проблеми с достъпа до интернет, устройствата бяха недостатъчно, налице е дигитално изключване на много деца. Тя огласи и жалби за разделяне на децата в паралелки с отлични резултати, със средни резултати и със слаби резултати, което е недопустимо.

Ковачева коментира и матурите за 7 и за 12 клас. Вероятно ще отпадне част от материала, който ще бъде включен в тези матури. За начина на тяхното провеждане, по думите ѝ, е трябвало също добре да се помисли още през лятото.

"Отново имаме паралелна подготовка, извън училището. Самите училища вървят по своята програма. Изпитите за 7 и за 12 клас са в много специфичен формат - те са за време. Децата трябва да се готвят по този формат, а училищата като цяло не вървят по този начин на подготовка. Не съм съгласна да се въведат т.нар. интегрирани матури преди да бъде готов самият подход за подготовка."

Националният обмбудсман препоръчва да се проведе много сериозна дискусия за провеждането на матурите за 7 и за 12 клас.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още