Диана Ковачева: Основни права могат да се ограничават само със закон

Новият омбудсман подчерта, че и по отношения на глобите има непропорционалност

| България, Общество
test

Омбудсманът стои някъде между институциите и неправителствените организации, защитавайки правата на гражданите, посочи Диана Ковачева пред Дарик. Темата за извънредното положение и правата на гражданите бе една от темите на разговора в предаването „Седмицата“.

Според Ковачава основни права могат да се ограничават само със закон, но ако мерките излизат извън закона, трябва да се произнася НС. Но последна дума трябва да има Конституционният съд подчерта тя. Ковачева каза, че ограниченията за придвижване са били твърде строги, но в тази ситуация на непознат вирус трябва да се слушат лекарите.

Тя подчерта, че и по отношения на глобите има непропорционалност. Според Ковачева, по-неприятното е, че съда спря да работи, а ако нямаш съд това е нарушаване на права. Електронното правосъдие е особено важно в такива условия, но няма електронно правосъдие, нямаме дистанционен достъп до съда. Спря процесът по правораздаване, това бе сериозен проблем, допълни тя.

Над 30 препоръки е отправила Ковачева към институциите във връзка с извънредното положение - като даде за пример хората с увреждания, за децата със специални нужди и други. Много жалби за колекторски фирми и фирми за бързи кредити е получила омбудсманът, а тези фирми не са банкови институции и не са били обхванати от промените в закона.

Ковачева е изпратила писма до техните асоциации. Според нея, тези фирми са се съобразили с тези препоръки. Но по този въпрос трябва да се мисли и да се правят промени в законодателството, тъй като в тази област непресъкснато се получават жалби.

Жалбите за отопление също са много, особено за март месец и Ковачева попита как решиха топлофикациите, че понеже хората са си били вкъщи трябва да им се увеличат драстично сметките за парно. Не може на прогнозни данни да се пращат реални високи сметки. КЕВР взе решение за процента за намаляването на цената на природния газ по месеци след намалението от август миналата година.

Сега въпросът е в следното. Стартира отчитането на топломерите, а изравнителните сметки трябва да са готови до юли. Но сметките трябва да са много ясни, какво си изразходвал и какво ще ти се връща заради намаляването на цената на природния газ. Много ясни сметки, посочи Ковачева. Тя възрази и по новата наредба, която посочва, че отчитането ще става на 6 месеца, а не както сега, на три месеца. Ковечава смята, че отчетността трябва да е всеки месец. Не смятам, че е справедливо хората да финансират топлофикации, каза тя.

Прочетете още